Mergi la conţinutul principal

Istorie si medicamente de 113 ani

Situata pe Calea Galati, Farmacia "Faltis" este unica in zona, poate chiar in tara, prin faptul ca, alaturi de produsele specifice, pastreaza obiecte, documente cu incarcatura istorica si retete de preparare a medicamentelor utilizate de la jumatatea secolului XIX.
Inca de la intrarea in unitate, in vitrina stradala, la loc de cinste se afla fotografia lui Faltis, inconjurata de obiecte de epoca. In interiorul farmaciei se pastreaza acelasi mobilier de la jumatatea secolului XIX , fotografiile farmacistilor Faltis si Hepites si o vitrina expozitionala, in care farmacistul Ion Bobaru a strins la un loc toate cele 10 editii de Farmacopee in limba romana, cit si obiecte utilizate de primul proprietar al acestei cladiri. Cel mai vechi document dateaza din anul 1862, cind a aparut prima Farmacopee in limba romana, scrisa de farmacistul brailean Constantin Hepites si aprobata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De atunci si pina in prezent au aparut 10 editii de Farmacopee in limba romana si cite un exemplar din fiecare se afla la loc de cinste in Farmacia "Faltis". Despre exemplarele de colectie existente in farmacia pe care o conduce, farmacistul Ion Bobaru ne-a spus ca aceste 10 editii de Farmacopee vor fi si singurele, de altfel, pentru ca, pe viitor, industria de medicamente si farmacie din Romania se va ghida in prepararea medicamentelor dupa farmacopeea europeana. "Eu am toate cele 10 editii, strinse cu destul de mare efort si, cu siguranta, o asemenea colectie completa se mai gaseste numai la catedrele de istoria farmaciei din cadrul facultatilor. In farmacii nu stiu sa mai existe asa ceva sau, daca exista, sint doar citeva in toata tara", apreciaza farmacistul Ion Bobaru.

Farmacia "Faltis" functioneaza fara intrerupere din 1894

In monografia "Farmacia si Societatea Romana de Istoria Farmaciei de-a lungul vremii", aparuta la Editura Universitatii din Oradea sub semnatura prof. Ioan Grecu de la Cluj si Gheorghe Mermeze de la Oradea, Braila este mentionata cu trei farmacii: Farmacia lui Hepites, care a functionat la sfirsitul secolului XIX , Farmacia Regala, a farmacistului Constantin Ionescu Berechet si Farmacia Faltis, care functioneaza fara intrerupere inca de la infiintare, din 1894.
Potrivit autorilor acestei carti impresionante, in 1860, in Muntenia functionau 51 farmacii publice, una la 47.077 locuitori. Una dintre farmaciile cele mai cunoscute si autorizate in materie de analize chimice si chimico-legale era "Aqvila Romana", infiintata in 1832 de catre C. Hepites (1804-1890) si situata pe strada Galati, colt cu strada Polona. Tot in Braila, vechiul centru comercial si port dunarean, unde negotul cu leacuri si mirodenii se practica de multe secole, a fost infiintata in 1864 "Farmacia Regala", situata pe strada Republicii, al carei proprietar, Sofocles Petzalis, era obligat sa distribuie medicamente si spitalului din Braila, timp de trei ani. Farmacia a functionat fara intrerupere intre 1864-1949, cind a fost nationalizata si transformata in casa de bilete a Teatrului "Maria Filotti". Ultimul proprietar al farmaciei a fost farmacistul Constantin Ionescu Berechet, (1885-1972), care a detinut si functiile de director, redactor si proprietar al revistei "Farmacia Romana".
Farmacia "Faltis" de pe strada Galati a fost infiintata in 1894, de catre iscusitul farmacist brailean Ioan Faltis (1858-1936), om de stiinta si cultura, inventator si tehnician apreciat, scriitor umanist si mare iubitor de muzica, care timp de 40 de ani si-a condus cu multa competenta si profesionalism propria farmacie, pretuita de braileni si cunoscuta ca farmacia "Faltis".

Hapuri de pe vremea bunicilor, preparate inca dupa retetele de la jumatatea secolului XIX

Incarcata de istorie, farmacia "Faltis" functioneaza si astazi in acelasi imobil, fiind condusa cu profesionalism si daruire de farmacistul Ion Bobaru, admirator si continuator al apreciatilor farmacisti braileni C. Hepites si Ioan Faltis. Mobilierul este acelasi de pe vremea farmacistului Faltis, din 1894, cind acesta si-a deschis farmacia in Braila; farmacistul Ioan Bobaru a reconditionat totul si a pastrat ustensile si aparatura de specialitate folosite chiar de Faltis. Este vorba despre matrita pentru bule supozitoare
si pilularul, in care se faceau frecvent pilulele, niste forme farmaceutice preparate in farmacii dupa aparitia industriei farmaceutice. "Eu am si vesela de pe vremea lui Faltis, pe care o pastrez, iar vasele le folosesc la receptura; sint vase aduse din import, care au un aspect deosebit fata de vesela colectionata si folosita dupa nationalizare. In plus, eu prepar frecvent doua forme farmaceutice care au fost incluse in Farmacopeea romana, editia de la 1862: este vorba despre asa-zisul "spirt de oase" - "linimentum amoniatum saponato camforatum'', care de fapt este un spirt impotriva durerilor de oase si "trochistii" sau "cofeturi". Spre surprinderea si bucuria mea, aceasta din urma forma farmaceutica a fost imbratisata si de unii medici ORL-isti, iar pacientii folosesc aceste forme farmaceutice asemenea bunicilor si strabunicilor lor, pe vremea lui Faltis", ne-a spus farmacistul Ion Bobaru.

"Am vrut sa continui activitatea celor doi mari inaintasi"

Pasiunea farmacistului Ion Bobaru pentru obiectele de epoca, manuscrise, carti de specialitate, articole din presa vremii, cit si alte inscrisuri ce poarta patina vremii a inceput in urma cu aproape 30 de ani, in momentul in care a preluat conducerea farmaciei de pe Calea Galati. "Atunci am fost impresionat de ceea ce am gasit in farmacie: mobilier, pe care l-am reconditionat, l-am lacuit, pentru a-i reda infatisarea vremii, vesela, etc., dar si de faptul ca Faltis si Hepites au fost unii dintre cei mai mari farmacisti ai Romaniei si am vrut sa continui activitatea celor doi mari inaintasi".
In farmacie sint inca vii imaginile din viata si activitatea lui Faltis: sint pastrate cu sfintenie documente de la sarbatorirea acestuia la 40 si 50 de ani de activitate de catre catre colegii de breasla si de autoritatile vremii. La implinirea a 50 de ani de activitate, de exemplu, in anul 1925, Faltis a fost sarbatorit chiar in localul farmaciei, am aflat de la farmacistul Ion Bobaru, care pastreaza programul de desfasurare a sarbatorii respective, cuvintul de deschidere al farmacistului Constantin Ionescu Berechet, extrase din ziarele vremii, o scrisoare a prof. Iteanu, care a fost colaborator la redactarea celei de-a treia editii a Farmacopeei, foarte multe telegrame si felicitari din toate zonele tarii, cit si din Moldova de peste Prut. "Am foarte multe scrisori adresate lui Faltis, de la Ministerul Sanatatii de atunci, de la medici sau de la pacienti. In urma cu 30 de ani, cind am preluat farmacia, toate aceste documente mi-au fost oferite de un farmacist care l-a cunoscut pe Faltis; este vorba despre farmacistul Serafimov, care mi-a dat si dosarul de la aniversare a 50 de ani de activitate a lui Faltis, care a fost intocmit de fiul acestuia, Dumitru Faltis", am mai aflat de la farmacist Ion Bobaru.
Rasfoind cele 10 editii de Farmacopee, acesta a constatat ca o anume planta este mentionata in toate editiile de preparare a produselor farmaceutice; este vorba despre arhicunoscutul musetel, iar un alt medicament care a trecut proba timpului si care figureaza din Farmacopeea a treia este celebra aspirina, acidul acetilsalicilic. "Aspirina a intrat in terapeutica pentru efectul de a combate febra, iar acum, in ultimii ani, i s-au descoperit noi proprietati, printre care si efectul anticoagulant, motiv pentru care medicii cardiologi recomanda aspirina in tratamentul bolilor cardiovasculare, sub diverse denumiri, medicamente care au ca substanta activa aspirina", a subliniat farmacitul Ion Bobaru.
De precizat este faptul ca farmacia "Faltis" a fost vizitata si apreciata de personalitati ale lumii medicale, printre care presedintele Colegiului farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuleasa, de prof. dr. Ana Carata, sef al catedrei de istoria farmaciei de la Facultatea de Farmacie din Bucuresti, oameni pentru care farmacistul Ion Bobaru reprezinta un demn continuator al cunoscutilor farmacisti Hepites si Faltis.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro