Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii, dispuşi să ajute la atragerea celor 8 milioane de euro către Brăila

Vestea că judeţul Brăila are ocazia de a primi o parte din cele 350 de milioane de euro din economiile făcute la ministere, printr-o posibilă repartizare către proiectele aflate în rezervă, a stârnit interesul parlamentarilor USL. Contactaţi ieri de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", aceştia s-au arătat dispuşi să ajute la aducerea banilor în judeţul nostru, însă cei mai mulţi au dat de înţeles că, înainte de toate, trebuie să stabilească un plan alături de preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi primarul Aurel Simionescu. Deputatul PSD Marian Dragomir s-a arătat destul de deschis unei asemenea colaborări, considerând oportunitatea amintită ca fiind una ce nu trebuie ratată. "Între primar, preşedintele Consiliului Judeţean şi parlamentarii PSD este o comunicare foarte bună, iar acum a apărut o oportunitate pe care trebuie să o fructificăm în interesul judeţului Brăila. Economia de bani făcută de ministere este un lucru pozitiv, care în final se va reflecta în creşterea finanţării către administraţia publică locală. Practic, vorbim de o economie făcută la nivel guvernamental, care se va transfera în plan local. Sunt convins că Primăria şi Consiliul Judeţean vor transmite către Guvern şi parlamentarii brăileni proiectele care trebuie să fie finanţate cu prioritate. Sprijinul nostru va veni prin susţinerea acestor proiecte, prin discuţiile pe care le vom avea cu reprezentanţii ministerelor şi comisiile de specialitate din Parlament. Prioritare sunt învăţământul, infrastructura şi sănătatea", a declarat parlamentarul. În ceea ce-l priveşte pe Mihai Tudose, deşi s-a arătat deschis subiectului, acesta a ţinut să sublinieze că în afară de intervenţiile verbale la nivel ministerial, parlamentarii brăileni nu pot face mare lucru. Din punctul său de vedere, banii trebuie direcţionaţi în funcţie de importanţa proiectelor. "Probabil că cel mai bine se pricep CJ şi Primăria la treaba asta. Dar eu ştiu că sunt proiecte la Brăila care pot primi fondurile respective. Banii vin pe opţiunile generale ale lor. Poate avem nişte întrebări începute şi trebuie terminate pe anumite zone. Se discută de o repartizare uniformă, dar nu mergând pe ideea «hai să dăm la toţi câte un pic ca să fie toată lumea mulţumită». La nivel de ţară sunt proiecte mari începute, e bine să apuci să le termini înainte să intri în iarnă cu ele. La fel şi la nivel de judeţ. (...) Nu ne este indiferent subiectul şi încercăm ca repartiţia acestor surplusuri să se facă după criterii obiective şi nu subiective", a afirmat PSD-istul.

Rizea: "Aşteptăm doar să ni se spună cum putem sprijini acest lucru"

Deputatul PSD Cristian Rizea a ţinut să sublinieze că din punctul său de vedere, subiectul este unul extrem de important, care merită sprijinul tuturor parlamentarilor brăileni, indiferent de culoarea politică. "Proiecte, într-adevăr, sunt destule în Brăila şi să nu uităm că în ultimii ani, judeţul nostru nu a fost unul dintre cele care să beneficieze de finanţarea unor proiecte de la nivel central. Consider că e momentul ca şi Brăila să beneficieze de ceea ce au avut parte alte judeţe în trecut. Eu cred că autorităţile judeţene ar trebui să ne solicite într-un anumit mod. Ei ştiu cel mai bine situaţia, cei care gestionează problemele judeţului - preşedintele Consiliului Judeţean, primarul municipiului -, şi ne pot semnala modul în care am putea să sprijinim, dacă vreţi, finanţarea unor proiecte importante pentru judeţ. Noi suntem solidari cu dânşii. Aşteptăm doar să ni se spună cum putem sprijini acest lucru. Fără doar şi poate nimeni nu cred că are ceva împotrivă. Trebuie să fim alături de cei care conduc judeţul şi să apărăm interesele brăilenilor", a declarat Rizea.
În ceea ce îl priveşte pe deputatul UNPR Brăila, Silviu Dorin Petrea, acesta a subliniat că parlamentarii nu au cum să influenţeze în niciun fel atragerea fondurilor către judeţul nostru, pe motiv că deciziile sunt luate de către organismele intermediare şi autorităţile de management. "Deocamdată, toate aceste aspecte sunt la faza de discuţii. Încă nu s-a luat o hotărâre şi nu ştiu dacă putem noi, în România, să luăm o hotărâre fără să avem acordul Uniunii Europene. Din ce ştiu eu, nu avem acest acord, dar se vorbeşte de multă vreme de banii rămaşi care se pot refolosi. Dacă ar sta în puterea noastră vă spun că nu mai contează chestia politică, e de bun simţ să tragem bani către Brăila", a declarat acesta.
Senatorul PSD Ion Rotaru a explicat că din punct de vedere legislativ, parlamentarii nu au nicio putere în problema de faţă, însă ca şi lobby acesta consideră necesară o implicare generală. "Am avut o discuţie inclusiv la Biroul Permanent al partidului şi cu preşedintele Stancu, pe tema asta. (...) În momentul ăsta nu stăpânesc bine problema şi dacă s-a ajuns la vreo concluzie. Nu ştiu cum se va face repartizarea. N-am un punct de vedere din acest motiv, decât că ne batem toţi pe ideea de a obţine ceva. Vom vedea ce. Sper să şi rezolvăm", a spus acesta.

Planul 1 - Discuţii cu Teodorovici şi proiectele pentru Dunăre

La rândul său, deputatul PNL Vasile Varga a explicat că va putea da un răspuns în privinţa modului în care banii ar putea fi atraşi către Brăila abia săptămâna viitoare, în urma unei discuţii cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, aşteptat la o întâlnire de grup. "Vom discuta cu domnul Teodorovici, să vedem ce proiecte avem. Acum se discută, de exemplu, chestiunea asta cu zonele riverane Dunării. Va fi o dezbatere săptămâna viitoare şi vom vedea ce fonduri vor fi alocate acestor localităţi unde traversează Dunărea, ce se va face. O să vedem săptămâna viitoare, acum se discută şi bugetul, să vedem ce bani au venit acolo. Pe infrastructură sunt bani, dacă avem proiecte vom vedea cu exactitate săptămâna viitoare. E chiar benefică prezenţa domnului Teodorovici la întâlnire, să putem să îi punem şi noi întrebări. O să vorbesc şi cu domnul Simionescu, şi cu domnul Stancu, să îi întreb şi pe dumnealor pentru că ştiu că au fost plecaţi în Germania anul trecut, pentru chestiunea aceasta cu Dunărea", a declarat Varga.
Şi senatorul PC Mihai Dănuţ a dat de înţeles că va purta o conversaţie pe această temă cu ministrul Fondurilor Europene. Acesta a explicat că subiectul îi este prioritar şi ca va purta discuţii cât mai repede şi cu autorităţile locale. "Eu fac parte din Comisia de Afaceri Europene, unde îl am coleg de comisie pe domnul senator Teodorovici, care este şi ministru în acelaşi timp pe Fonduri Europene. Din punctul ăsta de vedere, dacă sunteţi de părere că aş putea sprijini mai mult oraşul Brăila, rămâne de înţeles. Vreau să spun că sunt multe proiecte, inclusiv cele care au apărut acum pe piaţă legate de strategia Dunării. (...) Cum ajung la Brăila, personal mă duc la domnul preşedinte Bunea Stancu, să vedem dacă putem şi noi să dăm o mână de ajutor pentru atragerea a cât mai mulţi bani pentru Brăila. Nu vreau să rămână totul numai la nivel de declaraţii, ci să se şi concretizeze ceva cât mai rapid, peste 5 luni, 7 luni. Pentru că avem şi noi informaţiile noastre, că sunt bani în aşteptare, care ar putea fi folosiţi pe diverse domenii de activitate. Deci, îmi arăt disponibilitatea şi dorinţa de a concretiza lucrurile", a afirmat senatorul.

Boboc, neliniştit de practicile Consiliului Judeţean

Senatorul PNL Cătălin Boboc s-a arătat extrem de interesat de subiectul atragerii a cât mai multor fonduri către judeţul nostru, subliniind că este la curent cu foarte multe proiecte ale primarilor din colegiul său şi nu numai. Acesta a subliniat că toate calculele în privinţa repartizării fondurilor sunt făcute de către vicepremierul Liviu Dragnea şi PSD, care, din punctul său de vedere, ar trebui să ţină cont de numărul acestora, vechime şi mărimea judeţelor. "Sunt foarte multe proiecte depuse de colegii noştri din judeţ, pe la diferite ministere, e drept că nu doar la Ministerul Dezvoltării, care nu şi-au găsit încă finanţare, deşi sunt mai vechi de doi ani. Poate că un principiu care la fondurile europene se aplică de regulă - primul venit, primul servit -, ar putea acum să-şi găsească aplicativitatea şi în sensul ăsta. Evident că mi-aş dori să se realizeze toate, dar nu pot să dau un răspuns foarte clar în sensul cifrelor ce vor fi aprobate pentru Brăila", a declarat Boboc. Cu toate acestea, liberalul a ţinut să îşi manifeste neliniştea vizavi de modul în care vor fi solicitate aceste fonduri de către Consiliul Judeţean Brăila.
"Cu părere de rău, trebuie să spun ceva. Sunt câţiva primari care acum voiau să depună nişte proiecte ce ar fi putut primi finanţare până la sfârşitul anului, proiecte pentru nişte asfaltări în judeţ. Din păcate, s-au lovit de un lucru de care nu credeam că s-ar putea lovi. Eu, unul, am rămas puţin interzis când am aflat şi o să încerc să văd în ce măsură se va putea regla problema asta. Mai aveau nevoie, printre altele, de un aviz de la Consiliul Judeţean Brăila. Un simplu aviz că banii nu veneau de acolo, urmau să vină de la minister. Nu ştiu amănuntele, o să văd exact despre ce este vorba, dar acest aviz nu a venit. Poate că nu a venit încă. Eu sunt surprins. Într-o perioadă în care toată lumea asta reclamă lipsa banilor, a fondurilor, atunci când există o posibilitate să primeşti nişte bani pentru diferite lucrări, cred că autoritatea locală - în cazul ăsta Consiliul Judeţean -, ar trebui să susţină acest lucru", a mai completat acesta. Întrebat despre ce localităţi este vorba, senatorul nu a dorit să dezvolte subiectul, explicând doar că în acest caz se află două primării PNL şi una PDL. "Uite că la Consiliul Judeţean sunt proiecte care nu au primit un simplu aviz. De aceea sunt puţin neliniştit. Sper ca lucrurile să iasă bine şi noi să facem tot ce putem pentru a aduce mai mult şi nu pentru a bloca anumite proiecte", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro