Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna iulie (XI) – Cicoarea (Cichorium intybus)

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Identificare (Descrierea plantei)

Cicoarea este o specie perenă cu suc lăptos alb, cu o rozeta bazală de frunze și tulpină ramificată cu ramuri groase, rigide, cu șanțuri cu sau fără peri aspri. Rădăcina este verticală, fusiformă, groasă cu exteriorul de culoare brună cenușie, iar interiorul alb gălbui. Florile sunt albastre, ceea ce face ca cicoarea să fie ușor de recunoscut. Cicoarea este larg răspândită în special în pășuni și fânețe, pe marginea drumurilor, căilor ferate și șanțurilor, în locuri necultivate, din zona de câmpie până în cea montană

Se folosesc părțile aeriene ale plantei care se recoltează în timpul înfloririi (iulie -august). De asemenea se folosesc și rădăcinile care se recoltează cu cazmaua toamna, în septembrie - octombrie. În lipsa cafelei autentice, rădăcina de cicoare s-a folosit mult și în scopuri alimentare înainte de 1989, ca surogat de cafea.

 

Compoziția chimică

Cicoarea conține lactucină, cicorină, inulină, flavonozide, acizi polifenolcarboxilici, săruri de fier, fosfor și calciu.

 

Preparate farmaceutice din cicoare

Dacă nu aveți posibilitatea să recoltați singuri cicoarea, o puteți procura de la drogherii sau magazinele cu plante medicinale. Până la procesare, recomand păstrarea cicoarei ca plantă întreagă, nemăcinată.

Pulberea: Rădăcina de cicoare bine uscată se macină foarte fin într-o râșniță de măcinat cafea. Pulberea se folosește amestecând-o cu un suc, compot sau lapte fermentat.

Decoct (fiertura): 2 linguri de cicoare (rădăcină sau partea aeriană) uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic timp de aproximativ câteva minute în 300 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.

Tinctura: 2 linguri de cicoare (rădăcină sau partea aeriană) uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic: 4 linguri cu vârf de cicoare (rădăcină sau partea aeriană), uscată și mărunțită groscior, se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile  agitându-se zilnic. După 10 zile vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat 6 zile la rece (frigider) separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani dacă vinul este de bună calitate.

 

Mod de folosire preparate din cicoare

Regulator al apetitului și al digestiei - Decoctul câte 2 cești de 2 ori pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi în puțină apă sau ceai divers. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Preparatele din cicoare luate cu 30 de minute înainte de masă stimulează hormonul foamei (grelina) iar luate în timpul mesei inhibă pofta de mâncare când se stimulează hormonul sațietății (leptina).

Bolile ficatului - Decoct: Se beau câte 2 căni pe zi.

Bolile aparatului biliar - Preparatele din cicoare măresc secreția de bilă (efect coleretic) și fluxul secrețiilor biliare (efect colagog) prin stimularea contracțiilor vezicii biliare. Decoct: Se beau câte 2 căni pe zi. Tinctură: Se iau cate 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă. Vin: se administrează o lingură de 2 ori pe zi, după masă.

Diuretic în afecțiunile urinare și hipertensiunea arterială  - Decoct, câte 2 cești de 2 ori pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi în puțină apă sau ceai divers. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Hipoglicemiant - Decoct: se beau câte 2 căni pe zi. Tinctură: Se iau cate 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă. Vin: Se administrează o lingură de 2 ori pe zi, după masă.

Antitiroidian - Decoct: Se beau câte 2 căni pe zi. Tinctură: Se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă. Vin: Se administrează o lingură de 2 ori pe zi, după masă,

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie, angajăm farmacist stagiar, farmacist, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

În numărul viitor: „Remedii naturale din Pelin”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro