Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii naturale din fructele toamnei. Măceș (Rosa canina)

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru a informat cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Generalităț

Măceșul, alături de cătina albă, intră în topul plantelor autohtone, cu cel mare conținut în vitamina C. Din păcate virtuțile terapeutice ale măceșelor nu sunt valorificate la maximum de către cei ce cred în fitoterapie.

 

Identificare (Descrierea plantei)

Măceșul este un arbust ghimpos, înalt de până la 3 m, cu ramurile arcuite în afară. Tulpina este alungită, ramificată, plină de ghimpi puternici, încovoiați ca o seceră. Frunzele sunt lungi, dințate, iar florile sunt solitare sau grupate câte 2-3 și așezate în vârful ramurilor având petalele de culoare roz. Fructul (măceașa) de formă globuloasă sau alungită, în funcție de specie, este cărnoasă, de culoare roșie–portocalie până la roșu aprins, în interiorul ei găsindu-se numeroase semințe păroase. Are o arie largă de răspândire în flora spontană crescând în pășuni, fânețe, pe marginea drumurilor, a căilor ferate, în răriturile de păduri de foioase sau pe marginea acestora cu condiția esențială să fie zona însorită deoarece nu suportă umbrirea.

 

Recoltare și uscare

Materia primă pentru obținerea de preparate farmaceutice sunt fructele numite popular măceșe.

Măceșele se recoltează când fructele au ajuns la deplină maturitate, începând cu luna septembrie până la apariția primelor geruri, când măceșele se înmoaie și sunt mai greu de recoltat și uscat 

Se va acorda o foarte mare atenție pregătirii produsului înainte de prelucrare. 

Astfel, măceșele trebuiesc despicate imediat după recoltare, de obicei în patru, pentru a se îndepărta semințele care conțin un principiu glicozidic toxic și pentru a grăbi uscarea. De asemenea, odată cu îndepărtarea semințelor se va înlătura și puful ce acoperă semințele, deoarece acesta poate produce iritații și fenomene alergice la nivelul pielii și tubului digestiv. Uscarea se face la început forțat, la o temperatură de aproximativ 100-105 grade C timp de 30 de minute. Astfel se realizează și stabilizarea Vitaminei C prin inactivarea ascorbinazei, o enzimă care distruge rapid vitamina C după recoltarea fructelor. Această stabilizare se realizează în casă, în cuptorul aragazului, la foc mic și cu ușa întredeschisă iar în cazul cuptoarelor electrice prin selectarea temperaturii și timpului menționate mai sus. Se continuă uscarea la temperatura ambientală în locuri bine aerisite și ventilate. Un factor însemnat care trebuie luat în considerare atât la cules, la prelucrare (despicare) cât și la prepararea formelor farmaceutice este evitarea completă a uneltelor de metal (fier, cupru) care catalizează descompunerea enzimatică a vitaminei C. Toate uneltele trebuie să fie din metal emailat, inox, mase plastice, sticlă, lemn, teflon etc. Randamentul la uscare este de 5:1 adică din 100g măceșe proaspete se obțin aproximativ 20g măceșe uscate și fără semințe.

După uscare, ambalarea lor se face în pungi sau borcane, pline și închise ermetic pentru a evita contactul cu aerul și se păstrează la întuneric până la momentul procesării, o mărunțire groscioară realizându-se doar  înaintea utilizării lor.

Nota farmacistului: Este promovată în mod nejustificat ideea că pentru a beneficia de aportul de vitamine care se găsesc din abundență în legume și fructe acestea trebuie consumate neaparat în stare crudă, altfel prin procesare termică se distrug. Nimic mai eronat, pentru că vitaminele nu se distrug prin fierbere (când temperatura atinge 100 grade C) ci doar prin coacere când se depășește temperatura de peste 180 grade C. În Farmacopeea Română, care este “biblia” farmacistului, se menționează că vitamina C se descompune la temperatura de 186 grade C, iar fiolele injectabile de vitamina C se sterilizează sub presiune la 120 grade C. Sensibile sunt însă enzimele și fermenții din legume, fructe sau alte plante medicinale, acestea distrugându-se ușor la temperaturi de 50 de grade. Vitaminele se descopun însă ușor la lumină și în prezența aerului (a oxigenului atmosferic), de aceea e bine să avem în vedere acest lucru la păstrarea unor plante care conțin vitamine.

 

Compoziția chimică

Măceașa se remarcă prin conținutul ridicat în vitamina C care alături de vitaminele A, B1, B2, PP, vitamina K, pigmenți carotenoidici, flavonici, săruri minerale, formează o polivitamină naturală de excepție. Conținutul în vitamina C din măceșe crește odată cu altitudinea, măceșele recoltate din zona de deal și de munte fiind mai bogate în Vitamina C decât cele recoltate din zona de câmpie. 

Vitamina C poate fi considerată regina vitaminelor, folosită atât ca terapie de prevenție cât și curativă. A rămas celebră pentru că a salvat omenirea de scorbut.

Administrarea vitaminei C prezintă o particularitate în sensul că nu se cunosc cazuri de hipervitaminoze ca în cazul altor vitamine, excesul eliminându-se din organism pe cale renală.

 

Preparate farmaceutice pentru utilizare internă

Pulbere: Maceșele uscate se macină foarte fin într-o râșniță de măcinat cafeaua și se folosesc ca atare, câte un vârf de linguriță de 2 ori pe zi cu puțină miere, sirop sau suc natural.

Decoct: 4 linguri de măceșe despicate și uscate, fără a mai  fi mărunțite, se fierb la foc mic timp de 10 minute în 500 grame apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală. Aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza îmbibării filtrului din vată. Se îndulcește după gust.

Tinctura: 20 grame (4 linguri) de măceșe uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevazute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Sirop de măceșe: 100 gr măceșe uscate se fierb câteva minute cu 500 gr apă. După 15 minute se filtrează. Se adaugă 500 gr zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț se filtrează. Rezultă un sirop plăcut la gust care se folosește ca atare sau ca îndulcitor pentru alte ceaiuri care nu sunt plăcute la gust.

Vin terapeutic: Peste 50 grame (4 linguri) măceșe uscate și mărunțite groscior se toarnă 1 litru vin roșu adus la fierbere și se lasă în contact timp de 10 zile agitându-se de 2 – 3 ori pe zi. După 10 zile vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concetrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Rezultă un vin foarte plăcut la gust care se poate folosi și ca aperitiv înainte de masă.

Din cauza conținutului de alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

 

Tratamente pentru bolile interne

Suntem apărați de boli în primul rând datorită imunității individuale. Această imunitate se obține prin formarea anticorpilor în organismul uman. Există o vorbă în lumea medicală și farmaceutică care spune că dacă vrei să fii sănătos la maturitate e bine să faci boli ușoare (răceli, infecții ale aparatului respirator, digestiv, afecțiuni dermatologice etc.) în fragedă copilărie, când organismul își construiește propria imunitate prin formarea de anticorpi care te protejează mai târziu de anumite boli. Vitamina C conținută masiv în măceșe și consumată cu regularitate ne apară de foarte multe boli, întărindu-ne imunitatea.

Farmacia Faltis prepară un sirop pentru imunitate adresat copiilor, capsule pentru imunitate adresate adulților  și un sirop energizant adresat celor vârstnici, toate conținând extracte din măceșe.

Boli hematologice (anemia) - Anemia este o boală care se caracterizează prin scăderea numărului de hematii sau a concentrației de hemoglobină, ca o  consecință a lipsei de fier din organism. Cauzele principale ale apariției anemiei sunt pierderile acute sau cronice de sânge, deficitul în alimentație de vitamina B12 și acid folic, anumite boli medulare și foarte frecvent deficiențe în absorbția și fixarea fierului în organism. Aceste deficiențe pot fi rezolvate prin folosirea preparatelor farmaceutice din măceșe cunoscându-se faptul că vitamina C favorizează absorbția la nivelul tubului digestiv a fierului și apoi  fixarea lui în sânge. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una – două linguri) pe zi, toate acestea după masă

Boli ale aparatului cardio-vascular (insuficiențe cardiace, infarct miocardic, nevroză cardiacă, angină pectorală) - Preparatele din măceșe ajută la buna funcționare a mușchiului inimii. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una – două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

Boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una – două linguri ) pe zi, toate acestea după masă. Benefică este asocierea tincturii de măceșe cu tinctura de salcâm japonez și/sau tinctura de castane. Farmacia Faltis prepară o asemenea combinație pentru bolile vaselor capilare.

Boli ale aparatului respirator (traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic : 15 -30ml (una – două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

Boli virale (răceală, gripă, guturai) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic : 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

În Sarcină și alăptare consumul  de vitamina C este crescut de aceea se recomandă folosirea pulberii sau decoctului din măceșe. Pulberea se folosește câte o jumătate de linguriță de 3 ori pe zi ca atare sau împreună cu miere sau suc natural după fiecare masă. Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Boli ale aparatului digestiv (balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una – două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

Boli hepatice și biliare (hepatite, ciroze, colecistite, colici biliare) - Pulberea se folosește câte o jumătate de linguriță de 3 ori pe zi ca atare sau împreună cu miere sau suc natural după fiecare masă. Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite) - Vitamina C din preparatele obținute din măceșe are pH acid iar acest pH este neprielnic înmulțirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una – două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

Boli metabolice și endocrine (diabet zaharat, afecțiunile tiroidei, insuficiența cortico-suprarenalei) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una – două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

Bolile pielii (dermatologice) - provocate de insuficiența secreției de hormoni glucorticoizi. Sunt multe boli ale pielii ca de exemplu psoriazisul, pemfigusul, lichenul plan, lupusul eritematos care sunt consecința lipsei de glucocorticoizi din organism (hidrocortizonul), hormoni secretați de glanda suprarenală. Blocarea secreției de glucocorticoizi a suprarenalei poate avea în principal următoarele cauze: factori ereditari, tumori maligne, fumatul excesiv sau fenomene stresante extreme. De altfel toate schemele de tratament pentru vindecarea acestor boli dermatologice conțin derivați cortizonici. Folosirea îndelungată a medicamentelor pe bază de hidrocortizon poate avea efecte majore nedorite pentru organism și de aceea această terapie nu este acceptată cu ușurință de medicii curanți decât în cazuri extreme și pe o perioadă scurtă de timp. Sunt teorii care susțin ideea că secreția glandei suprarenale poate fi provocată de administrarea pe perioade îndelungate a vitaminei C naturală (în speță preparatele din măceșe). Pentru cei în suferință recomand asemenea cure cu preparate farmaceutice din măceșe alături de tratamentele clasice prescrise de medicii curanți. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic : 15 - 30ml (una – două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

Afecțiuni alergice (urticarie, prurit, eriteme) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 - 30ml (una – două linguri) pe zi, toate acestea după masă.

Boli neurologice (cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 - 30ml (una – două linguri) pe zi, toate acestea după masă.

Bolile din sfera ORL (amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite) - Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 - 30ml (una –două linguri) pe zi, toate acestea după masă.

Bolile oncologice - Preparatele obținute din măceșe pot fi remedii benefice pentru prevenirea cancerului. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 - 30ml (una –două linguri) pe zi, toate acestea după masă.

Bolile vârstnicului (ateroscleroză, demență senilă) - Îmbătrânirea este un fenomen biologic natural al vieții umane, aceasta fiind o consecință a acțiunii radicalilor liberi rezultați din procesele metabolice de la nivel celular. Fenomenul de îmbătrânire poate fi împiedicat prin folosirea antioxidanților. Cei mai importanți antioxidanți găsiți în plante sunt: Vitamina C, Vitamina E și rezveratroul. De aceea recomand ca în tabietul zilnic al vârstnicului să nu lipsească preparatele obținute din măceșe alături de preparatele din saschiu și ginkgo biloba, acestea protejând aparatul cardiovascular și sistemul nervos central.

Afecțiuni ale aparatului osteo articular (artroze, spondiloze, coxartroze) - Preparatele din măceșe, prin conținutul ridicat în vitamina C întărește aparatul osteo-articular deci se recomandă preparatele farmaceutice obținute din măceșe. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 - 30ml (una – două linguri) pe zi, toate acestea după masă.

Afecțiuni oftamologice – care se manifestă prin tulburări circulatorii la nivelul ochiului. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una – două linguri) pe zi, toate acestea după masă.

Inapetență sau lipsa poftei de mancare - Inapetența poate fi combatută prin folosirea unor asocieri de vitamine. Măceșele, care se pot numi fără exagerare adevărate polivitamine naturale, se recomandă în combaterea inapetenței. Tinctura câte 30 picături sau vinul cate o lingură înainte de fiecare masă.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Concluzii de final

Timp de 8 luni am prezentat, săptămânal, în Obiectiv- Vocea Brăilei sub antetul “Farmacia pe înțelesul tuturor“ remedii naturale folosite în terapeutica medicală.

Tratamentele cu plante medicinale sunt acceptate de Organizația Mondială a Sanătății.

Scopul acestei colaborări a fost de a iniția publicul cititor în tainele plantelor medicinale. Am fost avantajat de o experiență practică de 48 de ani și de un loc de muncă, farmacia Faltis, cunoscută de brăileni de peste 126 de ani. Am dorit ca aceste articole să reprezinte un ghid practic de recunoaștere, recoltare, procesare și folosire a unor plante medicinale.

Am simțit nevoia să prezint plantele medicinale ca tratamente complementare la medicația alopată recomandată de medicii curanți.

Internetul, televiziunile, radiourile, presa scrisă promovează de cele mai multe ori agresiv și exagerat beneficiile tratamentelor naturiste, însă la baza acestei colaborări nu au stat interese financiare sau de altă natură. Articolele nu au avut caracter publicitar, ci doar informativ.

Pentru cârcotași fac mențiunea că vânzările farmaciei Faltis nu au crescut semnificativ. Puteți consulta bilanțul farmaciei pe site-ul Ministerului de finanțe.

Impactul la public a fost pozitiv. Mulți cititori au fost interesați să citească articolele. Comentariile pe facebook de asemenea au fost favorabile. Au fost și unele aprecieri răutăcioase, facute în necunoștință de cauză sau cu rea credință.            

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro