Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna august (VIII) - Ginkgo Biloba

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Interesul pentru această plantă a crescut în ultima perioadă datorită aclimatizării și plantării ei în România. Farmacia Faltis a reușit să achiziționeze puieți de ginkgo și să-i planteze în grădina Farmaciei, de la un cunoscut inginer horticultor, Petre Biolan. Cei interesați care vor să aibă în curte un arbore ornamental deosebit (datorită aspectului  coroanei - se numește și arborele pagodă) și să beneficieze și de virtuțile terapeutice ale frunzelor sale, pot procura primavara și toamna puieți de ginkbo biloba de foarte bună calitate la  tel. 0722736177.

În fața farmaciei Faltis (monument istoric) de pe strada Galați nr. 29  puteți admira 4 arbori tineri de Ginkgo Biloba.

 

Recoltare și uscare

În Asia, fructele de Ginkgo Biloba se utilizează în terapie. În Europa se folosesc în domeniul medical frunzele. Acestea încep să se recolteze, în mod controlat, începând cu luna august până în septembrie, înainte de căderea lor. Ginko Biloba este un arbore foarte rezistent, nefiind atacat nici de boli nici de dăunatori. Este singura plantă verde care a rezistat și bombardamentului de la Hiroșima. Nu se recomandă o desfrunzire puternică. Frunza este o adevarată bucătărie pentru o plantă. O recoltare  prea puternică, mai ales la arbori, în periodele de vegetație maximă, dăunează plantei.

Uscarea se face în strat subțire pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane, șoproane) 

După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie (polipropilenă).

Frunzele de Ginkgo Biloba se recomandă, până la procesarea lor în ceai, tinctură sau vin, a se păstra sub formă întreagă, fără a fi fragmentate, cum de obicei se întâmplă cu plantele medicinale găsite în comerț. Deși pare mai comodă cumpararea lor deja mărunțită, vrac sau în doze (pliculețe), prezintă dezavantajul că prin mărunțire și pulverizare, celulele plantei se zdrobesc, iar principiile active se degradrează mai ușor din cauza fenomenului de oxidare provocat de aerul atmosferic, umiditate și lumină. Pentru cei interesați să prepare formele farmaceutice prezentate mai jos, Farmacia Faltis poate livra, la domiciliu, frunzele de Ginkgo Biloba întregi, nemărunțite.

 

Compoziția chimică

Frunzele conțin bioflavonoide, cele mai importante fiind ginkgetolul, izoginkgetolul și bilobetina. 

 

Preparate din frunze de Ginkgo Biloba

În  farmacia casei se pot prepara mai multe forme farmaceutice: ceai sub formă de decoct, tinctură și vin.

Decoct: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic timp câteva minute în 500 grame apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală. Aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza îmbibării filtrului din vată.

Pentru obținerea unor preparate în cantități mai mari și cu termen de valabilitate mai lung, vă prezentăm alte două forme farmaceutice: tinctura și vinul.

Tinctura: Se folosește modul clasic de preparare al tincturii și anume: 20 grame Ginkgo Biloba uscată și măcinată groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o limpezire deplină. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic: 50 grame frunze uscate și mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic. După 10 zile vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat 6 zile la rece (frigider) separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani dacă vinul este de bună calitate.

Din cauza conținutului de alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

 

Utilizările terapeutice

Preparatele din Ginkgo Biloba se adresează, în principal, celor două organe vitale ale corpului uman: inima și creierul. Acestea se folosesc ca terapii complementare, alături de medicația alopată recomandată de medicii curanți pentru ameliorarea sau vindecarea următoarelor boli:

- În afecțiunile cardio-vasculare și cerebrale - Crește oxigenarea țesuturilor cerebrale și a mușchiului inimii. Previne atacul cardiac și accidentele vasculare cerebrale. Ajută la refacerea după congestia cerebrală și infarctul miocardic.

- În afecțiunile sistemului nervos și ale omului vârstnic - Îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria atât la persoanele tinere cât și la cele vârstnice sau cele care suferă de Alzheimer ori alte forme de demență.

- Benefic în amețeli, vertij, migrene, cefalee, insomnie, anxietate sau depresii psihice, suprasolicitare nervoasă.

- Sporește tonusul general al organismului, încetinește procesele de îmbătrânire și senilitate, contribuind totodată la creșterea duratei de viață.

- Reprezintă o componentă în tratamentul astmului bronșic și al congestiei pulmonare.

- Are efect de creștere al acuității vizuale și scade evoluția retinopatiei diabetice.

- Are un important rol regenerator la cei aflați în convalescență.

 

Dozele uzuale terapeutice sunt următoarele:

Decoct: 2 căni pe zi dupa masă. Tinctura: 30 pic de 2 ori pe zi luate cu puțină apă. Vin: 30 ml (2 linguri) de 2 ori pe zi.

Farmacia Faltis recomandă tinctura de Ginkgo Biloba în diferite combinații cu alte tincturi din plante, ca adjuvant, în patologiile vaselor periferice, astfel:

- Pentru afecțiunile cardiace însoțite și de tulburări circulatorii la nivel inimii se folosește tinctura de Ginkgo Biloba și tinctura de păducel, în cantități egale.

- Pentru insuficiența circulatorie periferică și cerebrală, tinctura de Ginkgo Biloba se poate asocia cu tinctura de saschiu.

- În atrofia sistemul nervos central, boli degenerative precum boala Alzheimer sau lipsa concentrării, se recomandă combinația de Ginkgo Biloba, saschiu, gingseng și rozmarin.

- Pentru bolile venoase la nivelul membrelor inferioare se recomandă combinația de tinctură de castan, tinctură de Ginkgo Biloba, saschiu și salcâlm japonez.

- În stări de agitație și neliniște, ca rezultat al sclerozei cerebrale, tinctura de Ginkgo Biloba în combinație cu tinctura de lavandă.

Alte combinații se pot stabili în funcție de boală. În acest sens este necesară o consiliere (sfătuire) cu farmaciștii Farmaciei Faltis.

Farmacia Faltis din Brăila prepară un sirop energizant, având în compoziție extract de cătină, măceșe, gingseng și Ginkgo Biloba. Se recomandă celor mari și celor cu activitate intensă fizică și cerebrală.

Datorită multiplelor utilizări terapeutice, ceaiul de Ginkgo Biloba nu ar trebui să lipsească din tabietul zilnic al omului vârstnic bolnav sau sănătos.

Trebuie menționat că nu se recomandă consumul de preparate din frunze de Ginkgo Biloba după ora 18.00, deoarece poate da insomnii prin acțiunea sa de intensificare a activității cerebrale.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

În numărul viitor: “Remedii naturale din Frunze de nuc”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro