Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna iunie (IX) - Gălbenele

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Identificare (Descrierea plantei)

Fiind o plantă decorativă des întâlnită în diverse aranjamente florale din parcuri, alei, grădini este ușor de identificat. E o specie anuală, cu tulpină foarte ramificată, pubescentă, cu miros balsamic puternic. Frunzele sunt fără pețiol, pornind direct de pe tulpină, sunt fără peri, de culoare verde viu. Florile sunt grupate în capitule asemănătoare cu cele de floarea soarelui, sunt de culoare galbenă – portocalie, cele de culoare galben deschis fiind lipsite de valoare terapeutică. Înflorește începând din luna mai până în septembrie. Gălbenelele preferă lumina directă, de aceea se recomandă a fi plantate în zonele expuse cât mai mult la soare. Este o plantă exclusiv de cultură, negăsindu-se în flora spontană.

 

Recoltare și uscare

Se folosesc ca materie primă florile de gălbenele lipsite de pețiol. Recoltarea florilor se face eșalonat și când sunt complet dezvoltate, începând cu luna iunie până toamna. Prin recoltare se stimulează formarea de noi inflorescențe, aspectul ornamental neavând de suferit. Florile se usucă în straturi subțiri, afânate, pe rame, site, hârtie, așezate într-un loc curat, la umbră. În timpul uscării, florile se întorc zilnic de 1- 2 ori pe zi pentru înlesnirea evaporării apei. Durata de uscare este în funcție de anotimp. Randamentul la uscare este de 6/1 adică din 600 gr flori proaspete se obțin 100 gr flori uscate. După uscare, se ambalează imediat în pungi de hârtie sau săcuți confecționați din tifon și se păstrează în locuri întunecoase, altfel se decolorează în contact cu lumina. Pentru a conserva nealterate principiile active, se păstrează ca atare până în momentul prelucrării, mărunțirea groscioră făcându-se înaintea procesării.

 

Compoziția chimică

Florile de gălbenele au o compoziție chimică foarte complexă din care amintim: saponozide triterpenice, carotinoide, flavonozide, ulei volatil, substanțe proteice, vitamina C, mucilagii , tanin etc.

 

Preparate farmaceutice pentru utilizare internă

Infuzia: 2 linguri de flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se lasă în contact timp de 30 minute cu 250 ml de apă fiartă după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere. 

Tinctura: 20 grame de flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic: 50 grame flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se lasă în contact cu 1litru vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2 – 3 ori pe zi. După 10 zile vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Din cauza conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Oțet medicinal: 20 grame flori de gălbenele se țin la macerat timp de 10 zile în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli prezentate mai jos.

Ulei terapeutic: 10 grame flori de gălbenele uscate se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern mai ales în bolile dermatologice.

Unguent: 100 grame de tinctură de gălbenele obținută după metoda prezentată mai sus se evaporă la foc mic într-un vas emailat sau din inox până se obține un extract de consistența mierii. Când este încă cald se adaugă 50 de grame untură topită obținută din slănină de porc, 30 gr margarină și aproximativ 10 grame ulei de floarea soarelui. Se dă de pe foc și se continuă omogenizarea pănă la răcire. Un unguent de calitate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (aceasta se poate procura din farmaciile care au laborator. Farmacia Faltis are lanolină pe stoc).

Unguent de gălbenele se mai poate obține folosind direct florile de gălbenele. În acest caz, calitatea unguentului este mai puțin bună decât a celui preparat după metoda de mai sus.

Unguentul de gălbenele, preparat în casă ori cumpărat de la farmaciile ce promovează tratamentele cu plante medicinale sau de la magazinele cu produse naturiste, este considerat un adevărat panaceu universal. În medicina tradițională sau empirică este utilizat în aproape toate bolile dermatologice. Evident că este puțin exagerată această apreciere .

 

CE BOLI VINDECĂ? Tratamente interne

Boli ale aparatului digestiv (gastrite, dispepsii, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Antiinflamator în bolile din sfera ORL (amigdalite, rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Spălături și gargarisme pentru aceste afecțiuni se pot face cu un decoct din flori de galbenele.

Emolient în tusea seacă ce însoțește afecțiunile aparatului respirator - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Coleretic în afecțiunile biliare - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Antispastic în bolile aparatului urinar - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Hipolipemiant - Administrate regulat, preparatele din gălbenele pot duce la scăderea lipidelor (grăsimilor) din sânge. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Emenagog - favorizează apariția menstruației la femeile îndeosebi anemice, care au ciclul menstrual neregulat. Se administrează cu aproximativ 5 zile înainte de apariția ciclului și pe toată perioada lui.

Afectiuni alergice (urticarie, prurit, eriteme) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai de trei frați pătați. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Tratamentul se poate completa cu aplicații externe cu unguent sau ulei din flori de gălbenele.

Antiseptic în afecțiunile gurii (afte, gingivite, micoze, abcese dentare) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi.

Afecțiunile anusului și rectului (hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Alergia oculară sezonieră provocată de diverși  factori alergeni (praf, puf, polen). Se recomandă a se folosi preventiv de cei care sunt predispuși la asemenea alergii ca terapie complementară, alături de medicația alopată. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

 

Tratamente externe

Preparatele farmaceutice obținute din gălbenele se folosesc mult extern, atât în scop dermatologic cât și cosmetic sub următoarele forme:

Comprese terapeutice cu ulei terapeutic obținut din flori de gălbenele, în arsurile solare, termice sau cele provocate de radioterapie. În prealabil, zona afectată se va tampona cu spirt medicinal.

Aplicații locale cu unguent sau ulei obținut din gălbenele în diferite ulcere, plăgi infectate, sau ca antiiflamator în degerături. Farmacia Faltis din Brăila prepară un unguent pentru ulcer varicos ce are în compoziție printre altele și extract moale din gălbenele.

Tamponări locale în urticarii, înțepături de insecte, alergii cutanate de cauze diverse. Se folosește în acest scop tinctura de gălbenele (o linguriță la o ceașcă apă), oțetul sau uleiul terapeutic obținut după metodele prezentate mai sus.

Inhalațiile făcute cu infuzie de flori de gălbenele sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau alte boli virale. Pentru a mări eficiența inhalațiilor, în ceaiul de gălbenele se pot adăuga 20 picături ulei esențial de pin, ienupar sau eucalipt.

Băi vaginale. Băile vaginale sunt adesea recomandate în diverse afecțiuni ale vaginului înainte de folosirea unui tratament local cu unguente, creme sau ovule. Aceste băi se pot face cu un decoct obținut din flori de gălbenele după tehnica de preparare prezentă mai sus. Farmacia Faltis prepară o spălătură vaginală ce are în compoziție un extract din gălbenele, mușețel și tătăneasă.

Băi de șezut în cazul fisurilor și abceselor anale, a hemoroizilor sângerânzi sau infectați, folosindu-se o fiertură preparată după metoda decoctului.

Gargarisme pentru boli ale cavității bucale (afte, gingivite, stomatite, abcese sau extracte dentare). Se face gargară după fiecare masă folosind o infuzie din ceai de gălbenele sau o linguriță de tinctură de gălbenele la o ceașcă de apă calduță. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective. Farmacia Faltis prepară frecvent asemenea preparate la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.

Pentru uz extern, florile de gălbenele se pot asocia cu florile de mușețel, coada șoricelui și rădăcină de tătăneasă.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist stagiar, farmacist, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

În numărul viitor: „Remedii naturale din Tei”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro