Mergi la conţinutul principal

Studiu de fezabilitate cu scandal, pentru drumul expres Brăila-Focșani

• doi proprietari de terenuri din comuna Siliștea n-au permis specialiștilor să facă măsurători pe parcelele lor decât după ce Prefectura a trimis la fața locului echipaje ale Poliției și Jandarmeriei • traseul viitorului drum trece pe terenurile a 40 de proprietari din Siliștea și doar doi dintre ei - o persoană fizică și un agent economic - n-au vrut să-și dea acordul până zilele trecute • la ceilalți, măsurătorile s-au făcut încă de anul trecut • studiul de fezabilitate și proiectul tehnic au termen de realizare 24 luni și costă 15 milioane de lei

 

Realizarea studiului de fezabilitate pentru viitorul Drum Expres Brăila - Focșani a fost întârziată cu câteva luni din cauza unor proprietari de terenuri de pe raza comunei Siliștea care au refuzat să permită accesul în câmp a echipelor implicate în măsurătorile geotehnice. Astfel, după ce sondajele respective au fost efectuate încă de anul trecut pe majoritatea parcelelor din Siliștea aflate pe traseul drumului expres, doi proprietari - o persoană fizică și un agent economic - n-au lăsat specialiștii să facă măsurătorile necesare decât după lungi discuții și tratative cu reprezentanții autorităților locale și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Discuțiile au culminat cu intervenția Prefecturii Brăila, care a trimis în sprijin echipaje ale Poliției și Jandarmeriei, astfel că  măsurătorile au putut fi făcute marți, 16 mai, în prezența oamenilor legii, fără a se ajunge la incidente nedorite.

"Dificultăți în realizarea studiilor geotehnice necesare finalizării studiului de fezabilitate al viitorului Drum Expres Focșani – Brăila. În pofida dispozițiilor legale, anumiți cetățeni de pe raza localității Siliștea, județul Brăila, au încercat să împiedice accesul personalului și al utilajelor pentru realizarea studiilor geotehnice în teren, astfel încât a fost nevoie de intervenția poliției și a jandarmeriei pentru ca acestea să se poată realiza. Facem apel la cetățeni să înțeleagă faptul că realizarea unei infrastructuri rutiere moderne este de interes național și conduce la dezvoltarea economică a zonei și a nivelului de trai pentru locuitori. Aceste studii sunt obligatorii pentru realizarea obiectivului de investiții la un nivel de calitate superior și dețin toate aprobările legale, astfel încât împiedicarea realizării lor constituie atât o stagnare a implementării proiectului, cât și o încălcare a legii", a transmis CNAIR prin intermediul unui comunicat de presă.

Primarul comunei Siliștea, Ilie Efteme, ne-a informat că traseul viitorului drum expres trece pe terenurile a 40 de proprietari de pe raza respectivei Unități Administrativ Teritoriale (UAT), dintre care 20 sunt persoane fizice și 20 sunt persoane juridice. Dintre aceștia, doar doi nu au fost de acord să permită accesul specialiștilor să facă măsurători, pe motiv că le-ar fi afectate culturile. ”Noi am organizat încă de anul trecut întâlniri cu toți proprietarii în cauză și s-a convenit ca sondajele geotehnice să fie făcute după recoltarea culturilor de grâu, respectiv de porumb, ca să nu fie probleme. Toți au permis accesul, unii astă vară, alții astă toamnă, numai doi proprietari, o persoană fizică și un agent economic, nu au vrut sub nicio formă să lase echipele să facă măsurători pe terenurile lor. În această primăvară, la insistențele CNAIR, pentru că deja s-a întârziat foarte mult finalizarea studiului de fezabilitate, ne-am implicat și noi, de la Primărie și s-a implicat în primul rând Prefectura, iar problema s-a rezolvat în data de 16 mai, când au venit să facă măsurători specialiștii, însoțiți de polițiști și jandarmi. Totul a decurs fără incidente, n-a fost nicio agresiune cum s-a vehiculat pe diverse site-uri de știri. S-au făcut prospecțiunile, fiind afectată o suprafață de circa 10 metri pătrați, din cultura de porumb care este acolo. Procedura merge mai departe. Din câte am înțeles de la reprezentanții CNAIR, proprietarii de terenuri vor fi expropriați efectiv doar după ce proiectul drumului expres va primi finanțare pentru a intra în execuție”, ne-a declarat primarul Efteme

 

Prefectura a trimis în teren echipaje ale Poliției și Jandarmeriei

La rândul său, Prefectura Brăila ne-a informat că în cursul lunii martie, anul curent, CNAIR a solicitat Instituției Prefectului sprijin în efectuarea demersurilor pentru permiterea accesului pe teren în vederea realizării investigațiilor ce trebuie realizate pentru elaborare Studiului de Fezabilitate și Proiectului Tehnic de Execuție pentru obiectivul Drum Expres Focșani – Brăila pe raza județului Brăila. Solicitarea a venit în contextul în care CNAIR nu a reușit să obțină acordul unor proprietari/concesionari de a permite accesul pe amplasament.
”În data de 26 aprilie 2023, Instituția Prefectului Județul Brăila a organizat o întâlnire la care au participat reprezentanți din partea echipei de proiect, din partea CNAIR, autorități publice locale, precum și deținătorii imobilelor care nu și-au dat acordul de a permite accesul la loturile de teren. Prefectul județului a pus în vedere tuturor părților implicate prevederile Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare:
Articolul 16 „De
ținătorii cu orice titlu ai imobilelor situate pe coridorul de expropriere, afectate de elaborarea documentației de urbanism, studiului de fezabilitate – varianta finală sau a documentațiilor topo-cadastrale, după caz, după o prealabilă și obligatorie înștiințare efectuată de către expropriator, sunt obligați să permită accesul pentru efectuarea măsurătorilor topografice, a studiilor geotehnice și a oricăror operațiuni necesare studiului de fezabilitate, precum și a studiilor de teren arheologice”. 
Articolul 17 „Autorit
ățile administrației publice locale și forțele de ordine publică sunt obligate să își dea concursul pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 16”.
De asemenea, Prefectul jude
țului a solicitat echipei CNAIR să comunice în scris data și ora la care urmează să se efectueze investigațiile geotehnice, iar în momentul în care CNAIR a transmis o adresă în acest sens, Instituția Prefectului a anunțat mai departe Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila (solicitând sprijin în sensul prevederilor art. 17 din Legea 255/2010) precum și Primăria pe raza căreia sunt amplasate terenurile, cu solicitarea expresă de a comunica informația și proprietarilor în cauză. Inspectoratul de Poliție Județean Brăila și Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila au comunicat că investigațiile geotehnice au fost efectuate cu succes și că nu au fost înregistrate evenimente”, ne-a informat Prefectura Brăila.

Reamintim că șefii Consiliilor Județene Brăila și Vrancea au semnat în aprilie 2022 certificatul de urbanism în scopul elaborării studiului de fezabilitate și proiectului tehnic de execuție pentru obiectivul ”Drum expres Focșani-Brăila”, ca urmare a cererii adresate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Finanțarea contractului în valoare de 15 milioane de lei este asigurată din fonduri europene nerambursabile, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție având un termen de realizare de maximum 24 de luni.

Potrivit informațiilor din caietul de sarcini, profilul transversal al drumului va avea caracteristicile unui drum expres cu 2x2 benzi de circulație (3,5 m/bandă), zonă mediană de 3 m și acostamente de 2x2,25 m din care 0,75 m benzi de încadrare cu aceeași structură rutieră ca a benzilor de circulație și 1,5 m acostament consolidat. Drumul va avea o lungime de 76 kilometri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro