Mergi la conţinutul principal
Absolvent de facultate la 76 de ani

Tataia de la Drept

• brăileanul Anastase Preda este unul dintre cei mai vârstnici absolvenţi de Drept din România • dorind să-şi urmeze un vis din tinereţe, acesta s-a înscris în 2010 la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti • patru ani mai târziu, în 2014, domnul Preda îşi obţine diploma de licenţă în Drept, absolvind studiile superioare cu media 9,75 • dacă în prima zi de cursuri toţi se întrebau ce caută acolo, în scurt timp a câştigat respectul şi admiraţia colegilor şi profesorilor • “În viaţă se poate orice”, acesta este motto-ul lui Anastasie Preda

 

Nimic nu e imposibil! Asta o dovedeşte brăileanul Anastase Preda, în vârstă de 78 de ani, care a absolvit în urmă cu doi ani Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti. Pe perioada facultăţii a fost un student sârguincios, mergând la cursuri şi pregătindu-se temeinic pentru examene, iar rezultatele muncii sale s-au reflectat în media de absolvire: 9,75. Dacă la început toţi se întrebau ce caută acolo, în scurt timp a câştigat respectul şi admiraţia colegilor şi profesorilor. “În viaţă se poate orice”, acesta este motto-ul lui Anastasie Preda, omul despre care putem afirma, cu certitudine, că este cel mai bătrân student brăilean.

Povestea lui Anastase Preda

Născut în anul 1938, Anastase Preda a făcut Şcoala profesională de Construcţii, a urmat apoi liceul seral la “Nicolae Bălcescu” şi s-a înscris pe urmă la Şcoala Tehnică de Construcţii. Viaţa nu i-a fost uşoară. A trecut prin clipe grele când, la vârsta de 7 ani, i-a murit tatăl. “Am rămas cu maică-mea văduvă. Mai aveam un frate şi mama ne-a crescut cum a putut”, povesteşte acesta.

În 1965 s-a înscris la Facultatea de Construcţii din Iaşi. Nu a apucat să meargă la cursuri decât un an pentru că anumite probleme de sănătate l-au determinat să îşi întrerupă studiile. “N-am absolvit că m-am îmbolnăvit, am pierdut bursa şi m-am retras. Am avut şi probleme cu banii”.

S-a întors în Brăila şi s-a angajat în construcţii, meserie din care, după 30 de ani de muncă, a ieşit la pensie. “Am lucrat ca maistru de construcţii, apoi am fost şef de investiţii la Cooperaţia de consum. Am lucrat pe şantiere până am ieşit la pensie în '94”.

Pensionarea i-a adus mult timp liber, timp în care gândul că nu a terminat o facultate nu-i dădea pace. Aşa că la 72 de ani, domnul Preda se hotărăşte să îşi urmeze visul din tinereţe, acela de a-şi termina studiile superioare, şi se înscrie să urmeze, la distanţă, cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti.

“Toţi au avut o mirare când au văzut că vrea să mă înscriu. Vă daţi seama, la 72 de ani... S-au mirat: «Mă, ce caută ăsta aicea?» Am ales această facultate de ambiţie. Eu sunt bun la carte, adică eu citesc o dată şi închid cartea şi ştiu să vă spun că am memorie vizuală. Îmi lipsea asta, facultatea, adică nu am terminat la Construcţii şi m-am gândit ia să fac eu Dreptul. Dreptul este o facultate foarte grea, nu e joacă acolo, trebuie să ai minte ca să poţi: drept penal, drept civil, drept roman, drept administrativ, dreptul muncii. Dar eu am vrut una grea. Sunt bun şi la matematică. Mă bătea gândul să fac şi Ingineria”.

Domnul Preda recunoaşte că nu i-a fost tocmai uşor să îşi plătească studiile, care l-au ajuns peste 100 de milioane de lei vechi, dar din pensia sa şi cu ce l-a mai ajutat fiica sa a reuşit să îşi achite taxele şi să îşi continue studiile pe care le abandonase în tinereţe.

Amintiri din viaţa de studenţie

Brăileanul îşi aminteşte că primul curs la facultate l-a avut tocmai cu rectorul Universităţii. “Rectorul m-a întrebat de ce am venit aici. «Domn' profesor asta am vrut să fac eu» i-am răspuns. «Felicitările mele, mai rar văd aşa ceva. Am avut un student ca dumneavoastră la Bistriţa dar în anul doi a abandonat, nu a mai putut să reziste»“.

Proaspătul student a câştigat repede respectul şi admiraţia colegilor şi profesorilor. Şi asta prin atitudinea sa faţă de şcoală, el fiind un student sârguincios, prezentându-se mereu la cursuri şi pregătindu-se serios pentru examene. “Aveam colegi de 20 de ani, de 19 ani, cel mai mare era de 45. M-am împăcat bine cu ei, am stat în bancă cu cea mai bună studentă, mă ajuta mereu Cred că ajunge judecătoare”.

În toţi cei patru ani de studenţie domnul Preda a avut doar două restanţe: una la Drept civil şi una la Drept penal. Sesiunea de restanţe s-a ţinut la Bucureşti, ambele examene fiind programate în aceiaşi zi. Primul a fost la Drept civil, de care a trecut fără emoţii. Urma apoi examenul la Drept penal.

“În anul 3 am picat la decan, la Drept penal. Puteai să ai 500 de ani dacă nu ştiai degeaba. «La mine ştii, bine. Nu, nu treci» . Îmi dăduse 2 la prima lucrare, mi-a mai dat apoi o lucrare am luat 5 şi îmi mai trebuia o notă ca să trec. M-am pregătit, am luat trenul frumos şi m-am dus la Bucureşti. După examenul la Civil am avut o pauză. În pauză m-am găsit pe hol cu decanul şi am stat de vorbă cu el. I-am zis «vă rog frumos, dacă putem să dăm mai repede examenul, fiindcă sunt din Brăila şi trebuie să prind trenul». Dânsul se opreşte şi spune aşa: «Mata ai venit să iei examenul sau să prinzi trenul?». «Vreau să iau examenul, domnule decan». «Ei, dacă vreţi să luaţi examenul, aşteptaţi». Am dat examenul, am luat 7 şi am prins şi trenul”.

Examenul de licenţă, ultimul hop

După cei patru ani de studiu a urmat examenul de licenţă, pe care l-a susţinut la sediul Universităţii Ecologice din Bucureşti. Acesta a constat într-o probă scrisă şi susţinerea în faţa comisiei a lucrării de licenţă.

“Examenul l-am dat în iulie 2014. Ne-a dat grilă din toată materia. Unul scris la Drept civil şi unul la Drept penal, câte 20 de întrebări la fiecare. M-am grăbit că luam 10 şi terminam. Am greşit într-un loc, mi-am dat seama, dar nu mai era timp. În timpul examenului mi s-a făcut rău. Profesorul m-a întrebat dacă vreau să chem Salvarea. Am zis nu, că, dacă o chema, pierdeam examenul”, povesteşte Anastase Preda emoţiile prin care a trecut.

Două zile mai târziu a urmat susţinerea lucrării de licenţă. “Am ales o temă din Criminalistică. Trei profesori în comisie. Mi-au pus întrebări şi unul din profesori zice: «domnul Preda, ne pare foarte rău, dar nu putem să vă dăm decât nota 10». Am mulţumit, am plecat, am luat trenul şi mi-am văzut de treabă”.

Domnul Preda a terminat facultatea aşa cum a început-o: surprinzând pe toată lumea. Acesta ne-a povestit că nu a scăpat de expresiile curioase nici când a fost să îşi ridice adeverinţa care atestă că a absolvit studiile superioare. “Doamna secretară m-a întrebat pentru cine iau adeverinţa, pentru fată, pentru nepoată. I-am răspuns că pentru mine. «Chiar?» m-a întrebat ea. În timpul ăsta deschide uşa rectorul facultăţii. «Domnu' rector, m-am mirat de dânsul că uitaţi la etatea dumnealui...» îi zice secretara. Şi rectorul i-a răspuns: «Da! La mine a avut numai 10»“.

“Toate se pot face în lumea asta numai două lucruri nu: scară la cer şi gaură în apă”

Anastase Preda este unul dintre cei mai în etate studenţi din România, posibil chiar cel mai bătrân absolvent de Drept din ţară. Însă cu certitudine este cel mai bătrân student brăilean.

“Din câte ştiu eu, am fost singurul din ţară. Dar am auzit la televizor că ar fi unul tot de vârsta mea sau cu un an mai mare care era profesor şi era la a doua facultate. Eram numai eu, acuma că am rămas eu primul pe ţară sau celălalt m-a luat nu mai ştiu. Dar el avea deja o licenţă. Mă încântă să ştiu că la vârsta mea am reuşit să termin o facultate, mai ales când văd că tinerii se joacă pe stradă şi vrea să îi treacă şi la Bac şi la alte examene. Nu e joacă, când te apuci de o treabă o faci”.

Că este sau nu cel mai bătrân student de drept din România contează mai puţin pentru brăileanul nostru. El este bucuros că a reuşit să îşi împlinească visul. 

“Mă bucură foarte mult că am reuşit să termin. Am întâlnit persoane care dacă le iei după îmbrăcăminte spui că e cel mai deştept om, dar dacă le iei după minte e altă treabă. N-am dat masterul, dar nu mă duc că nu îmi foloseşte. Nici facultatea nu îmi mai foloseşte acum. Dar am vrut să fiu împăcat că am terminat-o. Era un regret că nu am făcut-o şi pe asta”.

Brăileanul Anastase Preda are şi un sfat pentru tânăra generaţie: “Să înveţe, domle', că sunt posibilităţi. Într-adevăr, sunt probleme mari în ţară în privinţa banilor, a locurilor de muncă, dar se poate orice. Când eram copil, profesorul de muzică de la şcoală avea un cuvânt: «Băi copiii, toate se pot face în lumea asta numai două lucruri nu: scară la cer şi gaură în ap㻓.

Studenţi de cartea recordurilor

Anastase Preda nu este singurul român care, la vârsta sa, se înscrie şi termină o facultate. Spre exemplu, suceveanul Mihai Burac, la 71 de ani s-a înscris la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, iar la 70 de ani, Zanfir Constantinescu, din judeţul Olt, urma cursurile a două facultăţi: Facultatea de Drept şi Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii “Spiru Haret” din Bucureşti.

La vârsta de 63 de ani, braşoveanul Gheorghe Ghioca se înscrie şi el la Drept la “Spiru Haret”.

Tot la 63 de ani se înscrie la facultate şi Viorel Bratiloveanu, din Severin. Acesta a vrut să împlinească visul tatălui său şi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Dentară, din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.

Chiar dacă nu este român, cel mai bătrân absolvent de Medicină a studiat în România. Singaporezul Atomic Leow a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi la 66 de ani, el intrând şi în Cartea Recordurilor drept cel mai bătrân absolvent de Medicină din lume.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro