Mergi la conţinutul principal

Zeci de cazuri de gripă clinică la Brăila. Patru persoane internate

• din fericire, starea pacienţilor nu este gravă, dovadă că doi dintre ei au şi fost externaţi, zilele trecute • infecţiile respiratorii acute au afectat deja aproape 400 de brăileni, în timp ce alte 94 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie • Prefectura Brăila a emis un comunicat de presă pe această temă

 

Val de îmbolnăviri la Brăila. Aproape 400 de brăileni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, în ultima săptămână, alte peste 90 de persoane suferă de pneumonie, iar gripa pare că roieşte în teritoriul brăilean, deoarece există 29 de cazuri de gripă clinică.

Potrivit ultimelor cifre furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Brăila, numărul de îmbolnăviri specifice sezonului rece este în creştere, iar primele suspiciuni de gripă au apărut. În ultima săptămână, au fost raportate 29 de cazuri de gripă clinică, în rândul brăilenilor. Patru dintre aceste persoane au fost internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, însă starea lor de sănătate nu este gravă, dovadă că doi dintre pacienţi au şi fost externaţi între timp. Potrivit DSP, 24 dintre bolnavii de gripă clinică au vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, în timp ce ceilalţi cinci au peste 50 de ani. Din fericire, în judeţul Brăila nu există niciun caz de deces din cauza gripei.

Alţi 380 de brăileni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, cei mai afectaţi fiind copiii. 21 de persoane au fost internate în spital, pentru tratament de specialitate.

În ceea ce priveşte pneumonia, acest diagnostic a fost primit de 94 de brăileni, în ultima săptămână. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat în rândul copiilor, în special a celor proaspăt intraţi în colectivitate, cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani. Din cei 94 de bolnavi, 35 au fost internaţi în spital pentru tratament şi observaţie medicală.

 

Plan de măsuri pentru prevenirea epidemiei de gripă

 

Instituţia Prefectului Brăila a transmis, miercuri, un comunicat de presă pe această temă. “Având în vedere epidemia de gripă de la nivel naţional, prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc a solicitat, zilele trecute, Direcţiei de Sănătate Publică Brăila un plan de măsuri necesare pentru a fi întreprinse în activitatea de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute şi gripa în unităţile şcolare, recomandat de către medicii specialişti din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică –Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile”, se arată în document.

Astfel, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de către DSP Brăila, în unităţile de învăţământ trebuie să se respecte următoarele recomandări de prevenire a gripei: se va realiza triajul în colectivităţi şcolare (creşe, grădiniţe, şcoli, licee) şi asigurarea respectării normelor de igienă personală, atât a personalului didactic cât şi a elevilor/preşcolarilor-termen cu caracter permanent. În momentul apariţiei unei suspiciuni de gripă, directorul unităţii de învăţământ va comunica acest lucru de îndată la DSP Brăila. De asemenea, în cazul în care, la nivelul unităţii, se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripă cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învăţământ din această cauză, timp de trei zile consecutive, se vor lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor şcolare în clasă, respectiv şcoala, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare (termen stabilit de către DSP). Suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară, potrivit DSP Brăila.

În ceea ce priveşte recomandările specialiştilor pentru unităţile şcolare, DSP Brăila precizează că şi acestea au termen cu caracter permanent: „Nu vor fi acceptaţi în colectivitate copiii care prezintă semne de boală. Ca măsură de siguranţă, cadrele care efectuează triajul epidemiologic vor purta echipament de protecţie (mănuşi, mască). Profesorii sunt sfătuiţi să trimită acasă copiii care se simt rău şi să îi anunţe pe părinţii acestora. În fiecare clasă trebuie să se facă dezinfecţie şi să se asigure aerisirea încăperilor. Se recomandă vaccinarea. Este important a se şti că vaccinul se reinoieşte anual pentru ca tulpina virusului este extrem de diversificată. Spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, atât acasă cât şi la serviciu, iar cei mici la şcoală. Dezinfecţia regulată a obiectelor pe care le folosesc mai multe persoane. Cei mici trebuie să îşi şteargă în fiecare dimineaţă pupitrul la şcoală şi să nu mai folosească stilouri şi creioane împrumutate. Evitarea aglomeraţiilor pentru a evita sursa principală de răspândire a gripei. Abordarea un stil de viaţă sănătos, cu exerciţii fizice, odihnă deplină şi o dietă bogată în fructe şi legume.

În cazul în care s-a contactat boala, pentru a nu transmite boala familiei trebuiesc respectate un minim de recomandări: Evitarea contactului cu ceilalţi membri ai familiei care sunt sănătosi; Folosirea unor batiste de unică folosinţă în cazul strănutului, care vor fi aruncate imediat; În cazul copiilor bolnavi ce sunt izolaţi la domiciliu, este important să se anunţe medicul de familie pentru instituirea unui tratament adecvat”, se arată în comunicatul de presă emis de Prefectura Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro