Mergi la conţinutul principal

Atenție la semnele rujeolei! A apărut un nou val și la Brăila

• potrivit DSP Brăila, până la data de 10 aprilie a.c., în județul Brăila au fost confirmate 105 cazuri de rujeolă, dintr-un total de 156 de suspiciuni • în majoritatea cazurilor este vorba despre copii, din mediul urban, nevaccinați ori cu schema de imunizare incompletă

 

Medicii brăileni au confirmat noi cazuri de rujeolă în această primăvară! Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, la nivelul județului a fost înregistratat până la data de 10 aprilie a.c. un număr de 156 de suspiciuni de rujeolă, din care 105 au fost ulterior confirmate de laboratorul Institutului Național de Sănătate Publică. Cele mai multe îmbolnăviri au fost în rândul copiilor, fiind 86 de cazuri în evidențe, însă au fost afectați și adulții, chiar în număr ridicat față de alți ani, respectiv 19. În ceea ce privește mediul de proveniență, 57 de pacienți diagnosticați au fost din mediul urban, iar restul de 48 din mediul rural.

Conform aceleiași surse, în 87 dintre cazuri erau persoane nevaccinate sau cu schema de imunizare incompletă.

La începutul acestui an, la nivelul județului Brăila, acoperirea vaccinală cu serul ROR doza pentru 12 luni, era de 96,3%, iar serul destinat dozei a doua, respectiv pentru copiii în vârstă de 5 ani - 63,8%. În cifre, asta înseamnă că au fost imunizați la grupa de vârstă 9-11 luni 56 copii eligibili cu doza zero. La grupa de 12 luni au fost imunizați împotriva ROR 175 de copii, în timp ce la categoria de vârstă de 5 ani erau înregistrați 104 de copii vaccinați.

Amintim că primul caz de rujeolă din acest an, la Brăila, a fost confirmat în luna ianuarie. A fost vorba despre un bebeluș, de doar 4 luni, care nu era imunizat împotriva acestui virus. Având o formă ușoară de rujeolă, copilul a fost externat cu o evoluție favorabilă.

În ceea ce privește situația  de la nivel național, INSP a informat zilele acestea că, în perioada 1 ianuarie - 7 aprilie 2024 au fost confirmate aproape 11.400 de cazuri de rujeolă. Dintre acestea, în jur de 800 au fost înregistrate numai în ultima săptămână, în 40 de județe și în capitală.

Din păcate însă, tot în acest an, potrivit INSP, s-au înregistrat și 12 decese din cauza rujeolei.

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații, așa că nu ignorați semnele, avertizează medicii.

 

Care sunt semnele rujeolei?

Medicii pediatri spun că primele simptome ale rujeolei la copii seamănă mult cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație. Vorbim, așadar, de febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik). Ulterior, apare o erupție cutanată, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul. Copiii cu pojar pot fi contagioși cu patru zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă patru zile după ce apar petele. Tocmai din acest motiv este foarte important, atrag atenția specialiștii, ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin două săptămâni, iar în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.

În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor. Pentru adulți, vaccinarea este posibilă la orice vârstă, tot cu două doze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro