Mergi la conţinutul principal

Bătălia de la Nămoloasa, pentru apă de irigat

• un amplu proiect de investiții, în valoare de peste 35,6 milioane de lei, se derulează acum pentru modernizarea stației de pompare de pe Siret, și a canalelor de aducțiune aferente, care asigură apa pentru irigarea a 46.000 ha, dintre care circa 30.000 ha sunt pe raza județului Brăila, restul fiind în Vrancea și Galați

 

Când spui Nămoloasa, românii se duc cu gândul la aprigele bătălii duse în primul război mondial, pe faimosul aliniament Oituz-Mărăşti-Mărăşeşti, sub lozinca “Pe aici nu se trece!”. Dar lupte grele s-au dus şi pe linia Focşani-Bilieşti-Nămoloasa, până la Olăneasca, Latinu şi Corbu Vechi. Ofensiva de la Nămoloasa, din iulie 1917, a durat trei zile, armatele  române şi ruse atacând (inclusiv în fostul ţinut Covurlui) pe un front de 40 km lungime. Au existat atunci 20 ha de cazemate, iar nemţii s-au trezit pe cap cu o ploaie de 170.000 de proiectile.

Şi iată că acum la Nămoloasa - Măxineni se duce o altă  luptă serioasă: pentru apa de irigat! Apă adusă din Siret cu destule probleme cauzate de manifestările extreme ale acestui râu: când cu apele prea mici, când inundând mii de hectare, cum s-a întâmplat, de exemplu, în anul 1970. Atunci, toată incinta BDS (Brăila - Dunăre –Siret) era un senin de apă, care a inundat Baldovineştiul, Vădeniul, apele ajungând până la marginea Brăilei şi la digul de la Dunăre.

Revenind la Nămoloasa, sucursala Brăila a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are în desfăşurare de ceva vreme faza a II-a pentru reabilitarea infrastructurii principale a sistemului de irigaţii din amenajarea Nămoloasa-Măxineni. Investiţia se ridică la 35.658.444, 18 lei fără TVA, iar lucrările ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an. În proiect sunt incluse lucrări de reabilitare/modernizare a canalului de aducţiune CA Nămoloasa, canalului CD3 şi a celor de distribuţie, ce derivă din acesta. Toate aceste canale trebuie completate cu dale, decolmatate şi curăţate de vegetaţie, iar după caz impermeabilizate, pentru a putea prelua apa de irigat pentru o suprafaţă totală de 46.000 hectare, din care 30.635 ha în sudul sistemului Nămoloasa-Măxineni (până la Măxineni, Scorţaru Nou, Gradiştea, Ibrianu, Racoviţa, Custura, cu fonduri pe Măsura 1.2.3, de care beneficiază 14 OUAI-uri), plus 10.000 ha în judeţul Vrancea şi 6000 ha în judeţul Galaţi.

 

SPA Nămoloasa, complet refăcută şi modernizată

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului de reabilitare constă în modernizarea stației de pompare de la Nămoloasa, care avea mare nevoie de aceste intervenții. “Situată pe malul drept al Siretului şi construită în anul 1985, această staţie a ajuns la un grad de uzură fizică de 60-80%, funcţionând cu un randament scăzut şi defecţiuni frecvente, cauzate atât de vechimea ei cât și a tehnologiilor învechite pe care le înglobează. Mai adăugăm și specificul dificil al râului Siret, cu toate problemele cauzate de acesta, cum ar fi uzura prematură a agregatelor de pompare din cauza apei cu mult nisip și mâl captate în perioadele când râul avea debite mici”, ne-a explicat necesitatea investițiilor făcute pentru revitalizarea stației de la Nămoloasa inginerul Marius Mihai, director adjunct al Unităţii Administrative Brăila Nord, care înglobează o suprafaţă de 200.000 hectare, inclusiv în Insula Mare a Brăilei și incinta BDS.

Traseul de la Siret şi până la staţie este de 400 metri, iar la capetele unui drum balastat, realizat recent între şoseaua asfaltată şi până la staţie, pot fi văzute conducte metalice uriaşe, cu diametrul de 1800 mm, şi efectiv distruse/străpunse de rugină, acestea fiind înlocuite în prezent cu altele, din polipropilenă. Lângă staţie, un adevărat cimitir cu alte ruginituri: vechile pompe Brateş, conducte, motoare electrice, vane uriaşe de compensare etc care şi-au făcut datoria timp de aproape  40 de ani.

 

Totul nou, modern şi luat de la zero

Acesta este obiectivul proiectului de reabilitare a SPA Nămoloasa, pe şantier acţionându-se în forţă la turnarea fundaţiilor, ridicarea structurii complet metalice a halei menite să găzduiască 18 agregate de pompare cu un debit de peste 1mc /sec. fiecare, acestea având misiunea de a împinge apa pe Canalul de Aducțiune Nămoloasa  al cărui cotă urcă treptat până la o înălțime 12 metri, față de punctul inițial de pompare. Și acest canal trebuie complet refăcut şi dalat.

În ceea ce privește noua hală, pereţii laterali de închidere şi acoperişul sunt realizate din tablă cutată, vopsită în câmp electrostatic şi termoizolată. Instalaţia de forţă şi comandă, celulele electrice sunt şi ele noi, iar zestrea tehnică a staţiei include şi un pod rulant monogrindă de 5 tf, instalaţii de amorsare etc. Toate menite să readucă la o nouă viaţă  SPA Nămoloasa.

 

Gata de racordare la faimosul şi abandonatul Canal Siret-Bărăgan

Istoria stufoasă a acestui canal începe încă din 1952, cu “n” studii, proiecte, aprobări, lucrări începute şi abandonate, promisiuni neonorate ș.a.m.d. O investiție de o importanță excepţională, chiar strategică, ce presupunea amenajarea a 198 km de canal, un adevărat fluviu între acumularea Călimăneşti - Vrancea şi lacul Dridu - Ialomiţa, destinat să asigure irigarea gravitaţională a 700.000 hectare, din care 200.000 ha în judeţul Brăila. Prin lucrările efectuate la CA Nămoloasa, acesta s-ar putea racorda la Canalul Siret-Bărăgan.

La ultima sa vizită în judeţul Brăila, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat că în noiembrie 2024 vor începe lucrările pentru 23 km din amintitul canal, dintr-un total de 98 km pentru care sunt alocaţi 1,5 miliarde euro. Aşa cum mari speranţe se leagă şi de preocuparea aceluiaşi ministru pentru deblocarea de fonduri care să permită rezolvarea unei probleme stringente în domeniul irigaţiilor: posibilitatea angajării de electromecanici, care să completeze triada “bani, dotări tehnice şi oameni calificaţi”!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro