Mergi la conţinutul principal

Cele mai frumoase cărţi pentru copii: poveşti pentru orice vârstă

Lectura este o activitate minunată pentru cei mici, cu o mulţime de beneficii în dezvoltarea lor, de la îmbogăţirea vocabularului şi până la antrenarea creativităţii. Literatura pentru copii oferă personaje atent create şi teme ce ating subiecte importante, precum prietenia sau iubirea. Dacă vrei să le oferi copiilor cele mai frumoase poveşti, descoperă mai jos câteva sugestii clasice, adecvate tuturor vârstelor:

Cartea junglei de Rudyard Kipling

O poveste despre curaj şi libertate, cu personaje ce rămân celebre, la peste 100 de ani de la apariţia cărţii, “Cartea Junglei” este o alegere excelentă pentru copii de toate vârstele. Usrul Baloo, Mowgli, pantera Bagheera dau viaţa unei poveşti minunate din inima pădurii tropicale.

Optează pentru o variantă ilustrată, care să îi ajute pe copii să îşi imagineze mai uşor decorul şi personajele.

Winnie the Pooh de A.A. Milne

“Winnie the Pooh” a cucerit milioane de inimi din 1926, anul apariţiei sale, şi până astăzi. Ursuleţul Winnie the Pooh este în continuare un personaj iubit în întreaga lume, pe care cei mici îl pot întâlni în filme, desene animate, pe tricouri sau birouri pentru copii, dar şi sub formă de jucării de pluş.

Colecţia de poveşti cu Winnie the Pooh are la baza teme importante în dezvoltarea celor mici, precum prietenia sau iubirea.

Micul Prinţ de Antoine de Saint-Exupéry

O carte iubită de copii şi adulţi deopotrivă, “Micul Prinţ” explorează teme precum iubirea, pierderea şi singurătatea. Cartea a fost tradusă în sute de limbi, iar în ziua de azi ocupa locul doi în topul celor mai traduse cărţi din lume, după Biblie.

“Micul Prinţ” include atât text, cât şi ilustraţii realizate de Antoine de Saint-Exupéry, aşa că cei mici se vor putea bucura de o experienţă completă a lecturii.

Cronicile din Narnia de C.S. Lewis

C.S. Lewis creează o lume magică, plină de aventuri, provocări şi personaje fantastice în colecţia sa de cărţi “Cronicile din Narnia”. Publicate în anii ’50, “Cronicile din Narnia” rămân de actualitate şi astăzi, ba chiar au fost ecranizate în anii 2000, cu actori precum Tilda Swinton şi Liam Neeson în roluri principale. Colecţia include 7 cărţi, ce au însumat vânzări de peste 100 de milioane de dolari de la publicarea lor şi până azi.

Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain

O poveste plină de aventură şi umor, “Aventurile lui Tom Sawyer” urmăreşte păţaniile hazlii ale unui puşti din America rurală a anilor 1800. Mark Twain este unul dintre cel mai iubiţi scriitori ai literaturii americane, cu peste 30 de cărţi publicate şi mii de articole tipărite în ziare şi revite.

Dacă îţi doreşti o carte cu un strop de umor şi satira, dar şi lecţii importante de viaţă transpuse în limbaj simplu, “Aventurile lui Tom Sawyer” reprezintă cea mai bună alegere. Este potrivită atât pentru copii de vârsta şcolară, cât şi pentru adolescenţi.

Cum îi încurajezi pe cei mici să citească

Există soluţii pentru a le insufla celor mici iubirea pentru lectură, mai ales că aceasta are numeroase beneficii în dezvoltarea personală. Iată câteva trucuri simple, uşor de pus în practică:

  • Amenajează-le un loc potrivit. Un fotoliu confortabil, un scaun ergonomic cu design vesel, un birou pentru copii spaţios, toate pot fi de folos în crearea unui colţişor de lectură. Mai mult, poţi chiar să decorezi biroul pentru copii cu cărţi, astfel încât cei mici să le aibă mereu la îndemână.
  • Citeşte-le încă din primele luni de viaţă. Înainte ca cei mici să poată citi pe cont propriu, oferă-le tu această bucurie. Citeşte-le încă din primele luni de viaţă povesti adecvate, cu teme vesele şi personaje pline de viaţă.
  • Lasă-i să îşi aleagă cărţile preferate. Odată ce vârsta o permite, lasă-i pe cei mici să îşi aleagă cărţile, atât timp cât acestea sunt potrivite vârstei lor.

Foloseşte lista de mai sus ca inspiraţie pentru a le oferi copiilor cele mai frumoase poveşti. Nu uita să le creezi şi un colţişor confortabil de lectură, cu ajutorul unui birou pentru copii, al unui divan sau chiar al unui fotoliu, astfel încât să vă bucuraţi de lectură aşa cum se cuvine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro