Mergi la conţinutul principal
Demolarea și reconstruirea corpului B al Liceului de Arte: indicatori actualizați

25,5 milioane pentru Arte

• consilierii municipali au aprobat, recent, o actualizare a indicatorilor tehnico-economici și a analizei de cost-beneficiu pentru corpul B al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, clădire care în prezent se află pe lista celor cu risc seismic ridicat • proiectul privind demolarea și reconstruirea imobilului a fost propus pentru finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase” încă din luna septembrie a anului trecut • valoarea totală a crescut de la puțin peste 20 de milioane lei cât era inițial, la peste 25,5 milioane lei

 

Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au aprobat, recent, câteva modificări la proiectul care vizează demolarea și reconstruirea corpului B al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, imobil cu risc ridicat de prăbușire la cutremur. Mai precis, în ședința ordinară de CLM din luna martie, consilierii municipali au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici și a analizei de cost-beneficiu pentru Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”, Corpul B. Așa cum am precizat și în alte ediții ale cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, acest obiectiv a fost propus pentru finanțare prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase” încă din luna septembrie 2023. Analiza cost-beneficiu a fost realizată, în urma unei licitații publice, de către proiectantul SC GRS Project Global SRL, din Iași. Mai precis, atunci când a fost aprobat acest proiect, la 27 septembrie 2023, s-a stabilit că durata de realizare ar fi de 12 luni, iar valoarea se ridica undeva la peste 20 milioane lei cu TVA, soluția cea mai ieftină fiind aceea de demolare și nu de reabilitare a clădirii. Concret, peste 812.000 lei cu TVA pentru demolarea clădirii și peste 19,5 milioane lei cu TVA pentru construirea unui corp nou.

După câteva luni, la 30 ianuarie 2024, au fost aprobate noi modificări care vizau indicatorii tehnico-economici și analiza cost-beneficiu. Atunci valoarea totală a proiectului se ridica la 20.367.339,82 lei cu TVA din care 20.355.439,82 lei cu TVA și 11.900 lei cu TVA de la bugetul local.

În prezent, conform acestui nou proiect, valoarea totală a obiectivului de investiții a fost majorată. Discutăm despre 25.571.881,44 lei cu TVA din care: 11.900 lei cu TVA de la bugetul local și grosul de 25.559.981,44 lei cu TVA de la bugetul de stat. Potrivit raportului de specialitate al proiectului, acest obiectiv a fost cuprins în programul obiectivelor de investiții pe anul 2024 al municipalității cu valoarea de 20.385.440 lei cu TVA.

Trebuie menționat și că într-o ședință extraordinară a CLM Brăila din 11 aprilie, consilierii au aprobat o altă modificare a acestui proiect aprobat în ședința ordinară din 29 martie 2024, însă schimbările au fost mai mult de ordin tehnic privind redactarea hotărârii în sine. Concret, s-a precizat exact valoarea indicatorilor tehnico-economici și analizei cost-beneficiu pentru Liceul de Arte încă de la primul articol al hotărârii, lucru care inițial nu era menționat, ci se făcea doar trimitere către anexele proiectului care conțineau aceste informații.

 

Cum s-a ajuns aici

Reamintim că după cutremurele puternice care au avut loc în Turcia și Siria în luna februarie 2023, autoritățile din România au fost puse din nou în fața problemei serioase legată de evaluarea clădirilor care sunt supuse riscului în timpul seismelor. Astfel, Inspectoratul Școlar Județean Brăila a comunicat că Liceul de Arte, mai precis Corpul B al unității de învățământ, este singurul din Brăila încadrat în clasa de risc seismic I. Context în care s-a luat decizia ca elevii să nu mai învețe acolo până când problema va fi remediată.

Atunci, primarul Marian Dragomir a promis că municipalitatea va sprijini financiar liceul dacă va fi nevoie, pentru a efectua lucrări de consolidare a acestei clădiri și a început o serie de demersuri în acest sens. Pe 31 august 2023, Primăria Brăila a semnat contractul privind realizarea expertizei tehnice a clădirii, spunându-se că ulterior corpul B ar fi trebuit să intre în reabilitare prin Programul Național de Investiții al Guvernului României “Școli sigure și sănătoase”. După două licitații pentru realizarea acestei expertize la care nu s-a înscris nicio firmă, abia la a treia încercare a câștigat o societate care s-a arătat interesată de proiect: GRS Project Global SRL, Iași.

Proiectantul a propus două scenarii în urma expertizei: consolidarea clădirii actuale sau demolarea corpului B și construirea unui nou imobil. A doua soluție a fost acceptată de autorități, fiind mai sigură și mai ieftină. În luna octombrie 2023, edilul-șef Marian Dragomir declara pentru cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” că proiectul cu studiile actualizate a fost trimis către Ministerul Dezvoltării, care va verifica și ulterior se va stabili cum va fi demarată licitația pentru lucrările propriu-zise ale acestui obiectiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro