Mergi la conţinutul principal

Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu a-ți face patul!

”If you want to change the world, start off by making your bed!", în traducere: ”Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu a-ți face patul!”.

Afirmația aparține amiralului William H. McRaven, un fost comandant al Forțelor Speciale ale Statelor Unite, și a fost parte a discursului său ținut în mai 2014, la ceremonia de absolvire a Universității Texas din Austin.

Deși citatul atribuit amiralului McRaven este cel mai cunoscut – asta pentru că discursul său s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare – ideea de bază a fost și este des utilizată, sub diferite forme și variante, de specialiștii și autorii de carte din domenii precum educație și dezvoltare personală. Pentru că, pe cât de banală pare la prima vedere, în esență înțelesul ei este extrem de profund. Amiralul doar a ridicat conceptul la rang de metaforă. Una în care a-ți face patul dimineața poate semnifica de la începutul unei zile productive și organizate până la schimbarea lumii.

Pentru că, nu-i așa?!, schimbarea lumii începe cu lucruri simple și mici și da, poate începe cu tine. Și are logică, exact așa cum sublinia și McRaven, o acțiune, oricât de simplă, poate servi drept exemplu pentru ceilalți și poate inspira un comportament similar. Iar mai departe, astfel de acțiuni mici pot servi drept catalizator pentru schimbări mai mari, și mai mari.

Nu crezi?

Imaginează-ți că fiecare individ își asumă responsabilitatea de a face mici schimbări în viața de zi cu zi. Unii își fac patul dimineața, alții reciclează, alții zâmbesc și își salută vecinii. Aceste acțiuni pot părea insignifiante în sine, dar colectiv, ele pot genera un val de responsabilitate. Iar pe măsură ce aceste schimbări se răspândesc, pot avea un impact real asupra societății în ansamblu.

Chiar așa, n-ar fi frumos să vezi cât mai multe fețe zâmbitoare pe stradă, să nu-ți mai ridice vântul tot praful, hârtiile și pet-urile în cap, să urci și să cobori civilizat din autobuz, funcționara să fie amabilă, la piață să nu mai fii înșelat, profesorul să-și înțeleagă menirea, doctorul să-și respecte jurământul, judecătorul să facă dreptate pe bune și pentru toți etc.?! Dacă toate acestea ar deveni rutină, chiar nu ți s-ar părea mai bună și mai frumoasă lumea asta?!

Poate par așteptări atât de banale... dar noi, ca țară, aici suntem și de aceea cred că îndeplinite ar schimba ceva. Un zâmbet  poate face dimineața cuiva mai frumoasă, o donație poate face diferența în viața cuiva care luptă să supraviețuiască, un cuvânt poate aduce lumina în întunericul altcuiva și da, un singur politician poate face diferența într-o comunitate.

Nu crezi?

Imaginează-ți că fiecare politician își asumă responsabilitatea de a face mici schimbări în viața sa de zi cu zi. Unii să-și facă singuri patul dimineața, alții să gândească pentru ceilalți, nu doar pentru ei și ai lor, alții să demaște și să înfiereze corupția, să încurajeze munca cinstită și dreptatea, să chibzuiască atent fiecare leu cheltuit din bugetul de stat. Dacă toate acestea ar deveni rutină, chiar nu ți s-ar părea mai frumoasă țara asta?

Eu asta aștept. Acel candidat care să vrea să schimbe lumea! Și până îl voi găsi, voi strânge cu putere din dinți, mă voi înarma cu răbdare și voi repeta neîncetat: schimbarea lumii începe cu lucruri simple și mici și da (domnule politician) schimbarea țării începe și cu TINE!

Nu știu dacă voi mai trăi suficient cât să-l găsesc, dar asta nu mă va opri ca zi de zi să-mi fac, cu conștiinciozitate, patul. Pentru că, dacă din ce în ce mai mulți dintre noi își vor face în fiecare dimineață patul, la un moment dat, cândva, vor fi nevoiți să și-l facă și ei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro