Mergi la conţinutul principal
Trageri cu muniție reală

Navele Flotilei Fluviale participă la cel mai mare exercițiu NATO condus de Forțele Navale Române

• Exercițiul multinațional SEA SHIELD 24 se desfășoară în context național și aliat, fiind structurat pe patru secvențe: secvența de instruire fluvială, secvența de instruire terestră, secvența de instruire - validare MASCAL și secvența de instruire transport tehnică aparținând Forțelor Terestre • la eveniment participă, alături de alte structuri, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, Divizionul 88 Vedete Fluviale și Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”

 

Zilele acestea, mai precis în perioada 8 - 19 aprilie, unitățile aflate în subordinea Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila participă, în cooperare cu subunități din cadrul Forțelor Terestre și autoritățile publice locale, la exercițiul multinațional întrunit SEA SHIELD 24. Exercițiul se desfășoară în context național și aliat, fiind structurat pe patru secvențe: secvența de instruire fluvială, secvența de instruire terestră, secvența de instruire - validare MASCAL și secvența de instruire transport tehnică aparținând Forțelor Terestre.

În prima secvență, nu mai puțin de 13 nave și ambarcațiuni militare și un număr de 270 de militari aparținând Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie (NPA) „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”, Centrului 39 Scafandri, Grupului 325 Sprijin Logistic și Grupului 329 Sprijin Logistic au avut de executat trageri cu muniție reală cu sistemele de armament de la bord în poligonul temporar Peceneaga, pe Brațul Măcin al Dunării.

Totodată, în secvența de instruire terestră, 200 militari din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”, Brigăzii 9 Mecanizată și Diviziei Multinaționale de Sud-Est, în cooperare cu 78 militari din Polonia și Republica Moldova vor executa activități de instruire a trupelor în teren precum și trageri cu muniție reală, de această dată în Poligonul Babadag.

Exercițiul SEA SHIELD 24 va continua cu o secvență de ocupare a unui raion fluvial, transportul peste Dunăre a unui convoi de tehnică aparținând Forțelor Terestre ale Armatei Române și escortarea acestuia pentru executarea misiunii în siguranță. Secvența va fi executată de un număr de 52 de militari și opt mijloace tehnice aparținând Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” și Bazei Logistice Navale.

Activitățile din cadrul exercițiului multinațional se vor finaliza cu un scenariu fictiv, desfășurat în Portul Militar Brăila, unde peste 300 militari și civili, cu aproximativ 21 de mijloace tehnice din 12 structuri aparținând Sistemului Național de Apărare vor acționa coordonat pentru aplicarea „Planurilor de intervenție în cazul unei situații cu victime multiple”. Forțele participante vor avea oportunitatea de a se antrena împreună, de a aplica procedurile specifice acestui scenariu și de a exersa cooperarea interinstituțională.

La ceremonia de deschidere a exercițiului, care a avut loc la Constanța, a participat locțiitorul comandantului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, comandor Octavian Mocanu. În aceeași zi, la sediul Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”, a avut loc deschiderea evenimentului, la care a participat locțiitorul pentru Infanterie Marină al Flotilei Fluviale, colonel Șerbănel Stoica.

„Exercițiul SEA SHIELD își propune să coordoneze efortul interinstituțional și să sincronizeze ciclurile de planificare la nivelul Forțelor Navale Române, în cooperare cu celelalte categorii de forțe, pentru conducerea întrunită în vederea participării la operația de apărare în efort național și aliat”, au precizat surse din cadrul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila.

Exerciţiul multinaţional SEA SHIELD 24 este cel mai complex eveniment condus de Forţele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, în anul de instrucţie 2024. La manevrele militare participă 18 nave de luptă, 10 aparate de zbor și peste 2.400 de militari români și din alte șapte state aliate - Statele Unite, Turcia, Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia și Spania. Pentru prima dată, în Marea Neagră a ajuns și un crucișător american. SEA SHIELD se bazează pe scenariile unei operații maritime de răspuns la o criză apărută în regiune. Potrivit presei de la Moscova, Rusia a mobilizat toate cele șase submarine care fac parte din Flota Mării Negre, cu ocazia acestui exercițiu naval, unul dintre cele mai mari organizate de Alianță în regiune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro