Mergi la conţinutul principal

Nicio firmă interesată să repare Ceasul din Piața Traian...

• Primăria Municipiului Brăila a organizat două licitații pentru reabilitarea monumentului-simbolul al orașului, însă în ambele cazuri nicio firmă nu s-a arătat interesată de proiectul în valoare de aproape 3 milioane lei

 

Firmele nu se înghesuie să repare Ceasul din Piața Traian! Primăria Municipiului Brăila a făcut demersuri pentru a restaura complet monumentul istoric, lucru care nu s-a mai întâmplat de mai bine de jumătate de secol, organizând până acum două licitații publice. Însă, în ambele cazuri, nicio societate nu s-a arătat interesată de acest proiect de aproape 3 milioane lei.

Prima licitație a fost lansată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) pe 5 februarie, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 21 februarie. A doua licitație a fost lansată pe 29 februarie, iar firmele se puteau înscrie până pe 18 martie. Așa cum reiese din portalul achizițiilor publice, ambele proceduri au fost anulate automat ”deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus ofertă”.

Așa cum bine știți, Ceasul public din Piața Traian nr. 1 este fără îndoială una dintre cele mai reprezentative construcții ale orașului, fiind un reper atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Orologiul reprezintă o piesă de mobilier urban rară, în stil neobaroc – art noveau, stil specific decorării parcurilor și grădinilor, ridicat în anul 1909 de către firma cehă Carol Sakar, din donația lui Petru Naum, lăsată municipalității prin testament, pentru ridicarea «unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf», în Piața Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece, în acea epocă, ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcții administrative. Acesta este unic în România, atât prin aspectul arhitectural, cât și datorită înălțimiii sale, de aproximativ 11,50 m.

Trecerea timpului și-a spus însă cuvântul, iar Ceasul a ajuns în prezent într-o stare avansată de degradare. Oricine trece prin Piața Traian poate observa că monumentul este literalmente mâncat de rugină, mai ales la baza turnului. Fațadele prezintă și acestea urme de coroziune, iar în unele zone oxidările tablei au condus la distrugerea completă a materialului metalic. Inclusiv cadranul ceasului prezintă mari degradări în unele locuri.

Reamintim că, de la construcția sa, în 1909, Ceasul-turn din Piața Traian nu a trecut niciodată printr-o restaurare propriu-zisă. O singură dată a fost făcută o reabilitare mai amplă, în 1968, adică acum mai bine de 55 ani, însă, potrivit unui raport de expertiză tehnică recent, nu există date cu privire la modul în care s-au făcut intervențiile și în ce au constat acestea mai exact: dacă au fost intervenții la structura principală de rezistență sau doar intervenții de restaurare exterioară a monumentului. În istoria recentă, o mică lucrare de intervenție a avut loc în 2011, în mandatul fostului primar Aurel Simionescu, când turnul metalic a fost sablat, chituit și grunduit. Apoi, în 2014, o intervenție a fost făcută la ceas. Mai exact, după cutremurul din data de 22 noiembrie 2014, cadranul dinspre Str. Împăratul Traian s-a spart în două, iar Primăria a luat măsuri pentru înlocuirea acestuia. În rest, în toți acești ani, doar s-a mai aplicat câte un strat protector de vopsea, împotriva coroziunii și intemperiilor.

Preicizăm că restaurarea Ceasului ar fi ultima lucrare necesară pentru ca modernizarea Pieței Traian să fie complet finalizată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro