Mergi la conţinutul principal

SEA SHIELD 24 la final. Flotila Fluvială a participat la ultimele două secvențe ale exercițiului

„Scenariul exercițiului a fost unul fictiv iar forțele participante au avut oportunitatea de a se antrena împreună, de a aplica procedurile specifice „Planurilor de intervenție în cazul unei situații cu victime multiple” și de a exersa cooperarea interinstituțională”, precizează cpt. Marina Topor, din cadrul Comandamentului Flotilei • în săptămâna 15-19 aprilie, sute de militari și civili din 12 structuri aparținând Sistemului Național de Apărare au participat la exercițiul militar desfășurat în Portul Militar Brăila și pe Dunăre 

 

Exercițiul SEA SHIELD 24, cel mai mare organizat, anul acesta, de Forțele Navale Române, a ajuns la final.

Potrivit unor surse din cadrul militare, în săptămâna 15-19 aprilie, Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”, al cărui comandament se află la Brăila, a participat la ultimele două secvențe ale exercițiului SEA SHIELD 24. Astfel, 52 de militari și 8 mijloace tehnice aparținând Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”, Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”, Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime și Grupului 325 Sprijin Logistic au executat, în data de 16 aprilie, penultima secvență de instruire planificată în cadrul exercițiului multinațional întrunit SEA SHIELD 24. Scenariul secvenței a inclus ocuparea unui raion fluvial, transportul peste Dunăre a unui convoi de tehnică aparținând Forțelor Terestre și escortarea acestuia pentru executarea misiunii în siguranță.

Totodată, miercuri, 17 aprilie, 12 structuri aparținând Sistemului Național de Apărare au participat la secvența interinstituțională de instruire „Mass Casuality Incident” - MASCAL planificată în cadrul Exercițiului multinațional întrunit SEA SHIELD 24. De data aceasta, exercițiul s-a desfășurat în Portul Militar Brăila, cu participarea a peste 300 de militari și civili cu aproximativ 21 de mijloace tehnice (nave de luptă, șalupe de căutare și salvare, ambarcațiuni pentru scafandri, ambulanțe simple și pentru victime multiple, autospeciale de stins incendiu, autospeciale transport mijloace de decontaminare personal, autospecială EOD, autospecială de cercetare CBRN, elicopter și ambulanțe SMURD) din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne (Pompieri, SMURD) și Ministerul Sănătății (UPU).

„Scenariul exercițiului a fost unul fictiv, iar forțele participante au avut oportunitatea de a se antrena împreună, de a aplica procedurile specifice „Planurilor de intervenție în cazul unei situații cu victime multiple” și de a exersa cooperarea interinstituțională, verificând, în același timp, viabilitatea sistemului de comunicații între toate structurile care acționează în aceste situații în obiectivul militar”, a precizat cpt. Marina Topor, de la Comandamentul Flotilei Fluviale.

Exercițiul, aflat la prima ediție în zona fluvială, și-a atins toate obiectivele, certificând faptul că există interoperabilitate între structurile implicate, structuri care au demonstrat, pe tot parcursul desfășurării exercițiului, o înaltă pregătire profesională. Exercițiul desfășurat în Portul Militar Brăila a marcat finalizarea activităților desfășurate de capabilitățile fluviale în cadrul Exercițiului SEA SHIELD 24.

Reamintim că, în perioada 8 - 21 aprilie, Forțele Navale Române au organizat Exercițiul multinațional SEA SHIELD 24, la au luat parte 12 state aliate și partenere, precum Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii. De asemenea, la exercițiu au participat și celelalte categorii de forțe din Armata României, precum și structuri din Sistemul Național de Apărare.

Astfel, peste 2.200 de militari și 135 de mijloace tehnice (27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni) s-au antrenat în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviul Dunărea și în Delta Dunării, pentru misiuni de combatere a activităților ilegale pe mare și fluviu, controlul maritim și fluvial, căutare și salvare pe mare, acordarea asistenței unei nave aflate în dificultate și asigurarea securității la nivelul infrastructurii critice.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” este cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, în anul de instrucție 2024. El contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro