Mergi la conţinutul principal

Înscrierile la clasa pregătitoare încep pe 11 aprilie

• în Brăila sunt vacante peste 2.200 locuri, din care circa 1.200 în școlile din municipiu Brăila • cele mai multe locuri la clasa pregătitoare sunt la școlile gimnaziale considerate de top: ”Fănuș Neagu”, ”Mihai Eminescu”, ”Ion Creangă”, ”Al. I. Cuza” și ”Mihu Dragomir”

 

Săptămâna aceasta încep înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar viitor, 2024-2025! Cererile se vor putea depune de către părinți începând cu data de joi, 11 aprilie, atât fizic, cât și online.

Potrivit planului de școlarizare publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, pentru anul școlar viitor, la clasa pregătitoare sunt disponibile peste 2.200 locuri, din care circa 1.200 la unitățile de învățământ din municipiu. La fel ca în anii trecuți, ”bătălia” se va da pentru un loc la școlile gimnazile considerate de top, acolo unde sunt și cele mai multe clase: Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu” – 5 clase (110 locuri), Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” – patru clase (88 locuri), Școala Gimnazială ”Ion Creangă” - trei clase (66 locuri), Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza”) - trei clase (66 locuri), Școala Gimnazială ”Mihu Dragomir” - trei clase (66 locuri) și alte trei clase (66 locuri) vor fi la  Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”. În județ, școlile unde sunt așteptați să se înscrie cei mai mulți copii sunt Școala Gimnazială Spiru Haret Însurăței – două clase, (40 locuri), Școala Gimnazială ”Grigore Șuțu” Șuțești – 2 clase (44 locuri), Școala Gimnazială ”Petre Carp” Tufești – 2 clase (40 locuri) și Școala Gimnazială Chiscani - 2 clase (44 locuri).

Pentru ca părinții să afle cât mai rapid toate informațiile de care au nevoie, Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul oficial mai multe detalii despre înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2024 – 2025, oferind totodată răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

 

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare?

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv. Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2024, în baza recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar (eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională - CJRAE/CMBRAE, după caz). 

 

La ce unitate de învăţământ poate fi înscris un copil?

Părintele poate opta: pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere; pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

NOTĂ: Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.

 

Unde vor avea loc înscrierile?

La unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online pe site-ul dedicat, în interiorul calendarului de înscriere, însă după completarea acestora, părinţii trebuie să meargă la unitatea de învăţământ pentru care doresc înscrierea copilului în vederea validării cererii.

 

Care sunt actele necesare pentru înscriere?

- Cerere-tip de înscriere.

- Copie şi original - după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinţii divorţaţi depun la înscriere şi hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului.

- Copie şi original - certificat de naştere copil.

- Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).

- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau excepții (acolo unde este cazul).

 

Care este calendarul de completare/depunere a cererilor?

În perioada 11 aprilie – 14 mai 2024, părinţii/tutorii legal instituiţi/reprezentanţii legali vor depune cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor.

 

Când şi unde vor fi afişate lista elevilor înscrişi şi lista locurilor libere?

- 29 mai (pentru prima etapă de înscriere): afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere ;

- 21 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afişarea în fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

 

Care sunt criteriile de departajare pe care școlile le aplică dacă numărul de copii înscriși este superior numărului de locuri?

I. Criterii generale:

a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;

c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

II. Criterii specifice:

Sunt aplicate după criteriile generale şi numai dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Mai multe informații puteți afla de pe site-ul ISJ Brăila – www.isjbraila.ro, pe paginile web ale școlilor sau direct la sediul acestora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro