Mergi la conţinutul principal

Experiențe inedite în proiect Erasmus+ la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”

De la 1 decembrie 2022 și până la 31 mai 2024 Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” Brăila este coordonatorul proiectului Erasmus+ “LYFE – LEARN FOR YOUR FUTURE EDUCATION” - 2022-1-RO01-KA210-VET-000084249, Parteneriate pentru cooperare pe domeniul formare profesională KA210 (Parteneriate la scară mică/de mică anvergură).

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem de educație și formare adaptat cerințelor pieței muncii și nevoilor beneficiarilor direcți pentru cel puțin 24 de elevi și indirect pentru cel puțin 50 de elevi din învățământul profesional și tehnic.

Grupul țintă al proiectului este format din elevi din domeniul tehnologic, clasele finale de învățământ profesional sau liceal. Pentru atingerea acestui obiectiv general sunt prevăzute următoarele obiective specifice:

1. Dezvoltarea inovației, creativității și spiritului antreprenorial în cadrul programelor de formare profesională pentru 24 de elevi și 8 profesori pe o perioadă de 18 luni.

2. Dezvoltarea mobilității internaționale în formarea profesională pentru cel puțin 1/3 din cei 24 de elevi cu mai puține oportunități.

3. Extinderea învățării reciproce și a schimbului de bune practici, pentru a asigura premisele participării la o piață europeană a muncii inclusiv pe parcursul celor 18 luni dar și continuarea după finalizarea proiectului.

4. Identificarea a cel puțin unui nou partener practic și continuarea/consolidarea parteneriatelor existente între partenerii educaționali unități și agenții economici pentru continuarea activității în proiecte comune Erasmus.

Partenerii noștri sunt Modurmal samtok um Russneskt tvityngi Islanda, Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Turcia. Aceștia au contribuit la instruirea elevilor in domeniul Turism și alimentație.

Proiectul a prevăzut 3 mobilități de câte 6 zile de învățare, prima în România, în mai 2023, a doua în Reykjavik, Islanda, în septembrie 2023 și a treia în Istanbul, Turcia, în martie 2024. Acestea au constituit oportunități majore pentru elevii din învăţământul vocaţional de a se forma profesional şi de a dobândi experiență la locul de muncă, care să le permită și dezvoltarea de noi abilităţi şi competențe de comunicare într-o limbă străină.

Rezultate așteptate: o procedură de identificare, recrutare și evaluare a grupului țintă, 3 parteneriate de stagiu cu agenți economici, 24 de convenții de practică semnate de elevi și reprezentanți ai partenerilor de practică, 24 de rapoarte de practică, 2 campanii de informare privind temele secundare și orizontale ale programului, 2 campanii de informare și conștientizare cu privire la importanța consilierii și orientării profesionale, 3 contracte de colaborare, minim 50 de elevi informați, un atelier de consiliere în carieră, 1 analiză a nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii la nivel regional și local în ambele direcții: de la companii/sector privat până la unitățile de învățământ. A fost creat și un site web și o pagină de socializare dedicată. (https://sites.google.com/view/erasmus-vet-lyfe/home)

Proiectul LYFE permite profesorilor să  colaboreze mai strâns cu elevii implicați în activitățși, în multe cazuri, să redescopere bucuria de a învăța împreună cu elevii lor.  De asemenea, permite elevilor să  abordeze  și să  rezolve probleme importante pentru ei, pentru comunitatea școlară și/sau locală. Elevii învață cum să interacționeze cu adulții și organizațiile, sunt expuși locurilor de muncă și pot dezvolta interese pentru viitoarea carieră. Părinții și membrii comunității au fost implicați pe parcursul proiectului.  

Sfârșitul mobilităților reprezintă începutul unor prietenii de durată. Ne-am despărțit de partenerii noștri cu speranța într-o nouă colaborare și revedere. Experiențele de învățare au fost multiple și s-au extins pe mai multe domenii: turism, alimentație publică, industrie alimentară într-un mod plăcut, relaxat și interesant pentru toate echipele implicate.

Mulțumim pentru sprijin Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro