Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac și drumurile județene

Lumină pentru pietoni

• este vorba despre un Studiu de Fezabilitate (SF) și indicatorii tehnico-economici ai unui proiect aprobat, recent, de consilierii județeni, care vizează tocmai dotarea tuturor trecerilor de pietoni nesemaforizate de pe drumurile din extravilanul localităților, administrate de CJ Brăila, cu un sistem de iluminat • valoarea totală a investiției se ridică la aproape 11 milioane lei cu TVA și vizează 128 de treceri de pietoni • ”Este o investiție pentru creșterea gradului de civilizație”, declară Chiriac

 

Consiliul Județean Brăila încearcă să crească siguranța în trafic pe drumurile pe care le administrează. Membrii acestei instituții au aprobat, recent, documentația tehnico-economică, faza de Studiu de Fezabilitate (SF) și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții care vizează realizarea unui sistem de iluminat  inteligent pentru trecerile de pietoni nesemaforizate de pe drumurile de interes județean, situate în intravilanul localităților din Județul Brăila.

Potrivit referatului de aprobare al acestui proiect, Consiliul Județean Brăila, care are calitatea de administrator al drumurilor județene, a ajuns la concluzia că este necesară implementarea unui asemenea demers, pentru creșterea gradului de siguranță pe șosele. Mai mult, legislația impune acest lucru. Administratorul drumurilor are obligația, potrivit legii, să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate, ”marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led, cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților”, după cum se arată în articolul 72 (8) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, actualizată, cu modificările și completările ulterioare.

În documentele aflate la mapa consilierilor se mai precizează că pentru rezolvarea deficiențelor de pe drumurile județene apărute la acest capitol, a fost nevoie de realizarea unui Studiu de Fezabilitate. Acesta a avut la bază un studiu geotehnic și unul topografic vizat de OCPI.

”Opțiunea tehnico-economică care va rezolva situația existentă propune realizarea unui sistem de iluminat nou, compus din stâlpi metalici, panouri fotovoltaice, acumulatori, aparate de iluminat cu tehnologie LED precum și un sistem de telegestiune cu toate echipamentele amplasate la înălțime pe stâlpii metalici”, se mai specifică în referat.

În acest context, CJ Brăila a organizat o procedură de achiziție publică și în urma acesteia a fost realizat SF-ul de către proiectantul SC Danina Star SRL, din Brașov.

 

Valoarea proiectului se ridică la aproape 11 milioane lei

Din aceeași sursă aflăm că investiția pe care o are în vedere Consiliul Județean se referă la montarea a 256 de puncte luminoase care au în componență următoarele elemente: 218 stâlpi metalici pentru iluminat cu suporții aferenți, tot din metal; 256 de aparate de iluminat cu surse LED 601/5900 lm cu distribuție optică dedicată trecerilor de pietoni; tot atâtea panouri fotovoltaice 265 Wp, amplasate în vârful stâlpului metalic cu orientare spre Sud; precum și 256 de cutii metalice echipate cu acumulatori 936 Wh, amplasate pe stâlpi, la înălțime.

Potrivit documentelor anexate proiectului, indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiție se ridică la o valoare totală de 10.865.829, 43 lei cu TVA (9.130.949,10 lei fără TVA). Din această sumă, construcția plus montajul înseamnă 4.308.304,18 lei cu TVA (3.620.423,68 lei fără TVA). Din deviz aflăm că studiile realizate pentru acest demers au o valoare de 142.681 lei cu TVA, proiectarea 357.095 lei cu TVA, iar asistența tehnică 80.175 lei cu TVA (în total 579.951 lei cu TVA). Cheltuielile pentru investiția de bază se ridică în total la 7.424.557 lei cu TVA, iar alte cheltuieli (unde sunt incluse și cheltuielile neprevăzute) se ridică în total la 49.033 lei. Cheltuielile cu probele tehnologice, teste și predare către beneficiar – 10.710 lei în total, iar cele aferente marjei de buget pentru constituirea unei rezerve de implementare pentru ajustarea de preț, încă 2.801.577 lei cu TVA.

Durata estimată de realizare a obiectivului privind montarea sistemului de iluminat al trecerilor de pietoni nesemaforizate este de 12 luni (3 luni serviciile de proiectare și 9 luni execuția lucrărilor).

După citirea proiectului de către președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), în cadrul ședinței ordinare a instituției din 27 februarie, acesta a fost aprobat cu unanimitate de voturi, fără alte discuții.

 

Președintele CJ Brăila: «Este o investiție pentru a contribui la creșterea gradului de civilizație și siguranță, pe drumurile pe care le avem în administrare»

Contactat telefonic de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că este vorba în total despre 128 de treceri de pietoni nesemaforizate care se află pe drumurile județene. Acesta a afirmat că i se pare o investiție necesară pentru a crește gradul de siguranță în trafic al brăilenilor.

”Stâlpii vor fi poziționați de o parte și de alta a trecerilor de pietoni. Iluminatul va fi pe modelul celui pe care l-ați văzut deja la trecerile de pietoni din Municipiul Brăila. Este important ca noaptea să fie iluminate aceste treceri de pietoni, astfel încât toți cei care tranzitează drumul să aibă vizibilitate, în cazul în care sunt pietoni aflați în traversare. Este o măsură bună și îi va ajuta pe șoferi să evite astfel de pericole și situații nedorite. Sunt 128 de treceri de pietoni și este necesar să facem acest lucru. Putem spune că este o investiție pentru a contribui la creșterea gradului de civilizație, până la urmă, pe drumurile pe care le avem în administrare. Investim în continuare în drumurile județene așa cum am făcut-o de fiecare dată din 2016 și până în prezent”, a declarat Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro