Mergi la conţinutul principal

Primari contra ”păcănele”

• edilii din Ianca, Făurei și Însurăței - orașele brăilene care se încadrează în noua lege de eliminare a sălilor de jocuri, deoarece au sub 15.000 de locuitori - așteaptă normele de aplicare, pentru a ști cum trebuie să procedeze • teoretic, de sâmbătă, 27 aprilie, sălile de ”păcănele” trebuie închise, în toate localitățile mici

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 aprilie, legea votată la începutul acestei luni de Parlament, care interzice sălile de jocuri, mai exact ”păcănelele”, în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. După promulgare, legea urmează să intre în vigoare în zece zile. Astfel, cel puțin teoretic, începând de sâmbătă, 27 aprilie, instalațiile de joc de tip ”păcănele” ar trebui să nu mai fie accesibile în localitățile menționate, categorie în care intră toate comunele, precum și cele trei orașe din județul Brăila - Ianca, Făurei și Însurăței. Rămâne de văzut, însă, cum vor decurge lucrurile, dat fiind că autoritățile din cele trei orașe brăilene spun că așteaptă publicarea normelor metodologice de aplicare a legii, pentru a ști cum să procedeze cu sălile de jocuri din comunitățile lor.

Ianca are sub 15.000 de locuitori, deci va deveni teritoriu interzis pentru sălile de jocuri. ”Avem destule în oraș, și săli specializate și aparate de joc la baruri. Nu știu exact câte, dar sunt suficiente... Măsura închiderii lor e bună, pentru că sunt și aici oameni dependenți și cu probleme. Așteptăm publicarea normelor metodologice în Monitorul Oficial ca să vedem cum trebuie procedat”, ne-a declarat primarul Fănel Chiriță.

La Făurei există o sală specializată și două baruri cu aparate de tip ”păcănele”, potrivit primarului Ionel Voinea. ”Așteptăm normele de aplicare, instrucțiuni, ca să știm ce avem de făcut. Personal, n-am jucat în viața mea, dar sunt și la noi în oraș destui care joacă, la fel ca peste tot unde e fenomenul ăsta”, ne-a spus edilul din Făurei.

În fine, la Însurăței, oraș cu puțin sub 6.000 de locuitori, există două săli de jocuri funcționale, iar primarul interimar Florentina Carșote așteaptă, la fel ca și colegii săi din celelalte două orașe brăilene, instrucțiuni referitoare la modul de aplicare a legii votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis.

Suprinzător, în comunele mari și destul de dezvoltate economic din apropierea municipiului - Chiscani și Vădeni - nu mai funcționează la ora actuală nicio sală de jocuri, potrivit autorităților locale de acolo. Ce-i drept, locuitorii comunelor amintite, dar și a altor localități din preajma municipiului, pot veni oricând să își joace banii la ”păcănele” în municipiul Brăila, unde există zeci de săli dornice să primească mușterii din toate categoriile sociale.

Guvernanții de la București spun că eliminarea sălilor de jocuri din localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori reprezintă un prim pas în reglementarea acestui adevărat flagel social reprezentat de dependența de jocuri. Ar urma, așadar, și alte legi care să vizeze inclusiv sălile de jocuri din localitățile cu mai mult de 15.000 de locuitori. Nu se știe, însă, când se va întâmpla acest lucru. Deocamdată, nici operatorii de jocuri nu stau cu mâinile în sân. Săptămâna trecută, înainte de promulgare, reprezentanţii a două asociaţii de producători şi operatori de jocuri de noroc îi solicitaseră preşedintelui Klaus Iohannis, printr-un memoriu, să trimită înapoi Parlamentului legea pentru reexaminare.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro